X

Какво се случва, ако започнеш да правиш „дъска” всеки ден

от в 08:45 на 31.08.2016 в Здраве и спорт | Спорт

Оцени тази статия:
Какво се случва, ако започнеш да правиш „дъска” всеки ден Ивелина Иванова

Какво се случва, ако започнеш да правиш „дъска” всеки ден

Какво се случва, ако започнеш да правиш „дъска” всеки ден

Дъската е упражнение, което изисква само собствено тегло и никога не излиза от мода. То е едно от най-ефективните изобщо. Защо ли? Защото изисква кратко време, а предлага невероятни резултати.

Ето какви са и 7-те изумителни здрави ползи, ако започнеш да правиш дъска всеки ден:

1. Тренира коремните мускули и дефинира „пресата”

Дъската е идеалното упражнение за коремните мускули, защото тренира всички големи и основни групи мускули на коремната област: напречния коремен мускул, външния кос мускул и правия коремен мускул, както и глутеусите (мускулите на дупето). При тренировките на тези групи мускули ще забелeжиш значителни подобрения:

Напречен коремен мускул: Ще можеш да вдигаш по-големи тежести.

Прав коремен мускул: Подобрение при спортните тренировки, особено при дейности, свързани със скачане. 

Външен кос мускул: Ще бъдеш по-гъвкава в областта на кръста.

Глутеуси: Ще се радваш на стегнато дупе и по-малко проблеми с гърба.

2. Рискът от травми в областта на гърба намалява

Дъската намалява болките в гърба и кръста, защото укрепва мускулите на гърба, особено тези в горната част на тялото, но не напряга прекалено бедрата и гръбнака.

3. Метаболизмът ти ще се забърза

Дъската всъщност гори повече калории от коремните преси, а развитите мускули горят повече калории през целия ден. По този начин метаболизмът ти ще стане по-бърз.

4. Ще подобриш стойката си

Упражнението всъщност е идеално за подобряване на стойката, защото увеличава способността ти да стоиш изправена през целия ден. Чрез дъската влияеш положително на състоянието на мускулите не само в коремната област, но и във врата, раменете, гърдите и гърба.

5. Ще подобриш баланса си

Случва ли ти се да застанеш на един крак и само след няколко секунди да загубиш баланс? Е, причината не е, защото си пияна, а защото нямаш достатъчно силни коремни мускули, които да ти осигурят баланса, който ти е необходим. Чрез дъската ще разрешиш този проблем.

6. Ще станеш гъвкава

Упражнението укрепва и разтяга мускулите на раменете, ключицата, прасците и ходилата. Ако правиш и странична дъска, това ще тренира и външните коси мускули, с което ще станеш по-гъвкава в областта на кръстта.

7. Ще забележиш и психологически ползи

Дъската може да се определи и като вид медитация, защото релаксира ума и намалява стреса. Как ли? Упражнението разтяга някои групи мускули, които често са свързани с напрежение и болка в тялото ни. Само си помисли, по цял ден си на стол – на работа, у дома, по цял ден си седнала, което схваща мускулите на бедрата, започваш да чувстваш краката си тежки и отекли, чувстваш осезаема болка в раменете, защото по цял ден си прегърбена или не седиш правилно. Всичко това влияе негативно на мускулите и нервите ти. Добрата новина е, че дъската разтяга схванатите мускули и дори успокоява ума. Ако я правиш всеки ден, ще забележиш, че си станала по-малко тревожна и неспокойна.

Ако сме те убедили, можеш да започнеш едно от нашите 30-дневни предизвикателства, което съдържа упражнението дъска.


Теми   спорт | упражнения | фитнес

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.