По-страшни неща, отколкото предполагаш. Ние всекидневно използваме четката ни коса, затова е логично да я поддържаме чиста, нали? Но дали я почистваме достатъчно често?

Според експертите отговорът на последния въпрос е "не". Те твърдят, че масово четката за коса не се почиства редовно, а това може да доведе до здравословни проблеми.

От паднали косми през прах и мръсотия до остатъци от продукти за коса – четката е раят за бактериите. Тя е пълна и с мъртви кожни клетки и акари.

„Натрупаната мръсотия върху четката служи като развъдник за бактерии и гъбички, а това е предпоставка за развитието на инфекция“, казват дерматолозите.

Според експертите всичкото ти старание и похарчените пари за скъпи продукти могат да отидат на вятъра, ако използваш мръсна четка за коса. Дори да си се изкъпала съвсем скоро, сресването с такава четка вече омазнява косата ти и я замърсява.

Затова трябва да почистваш четката си веднъж седмично, като вземеш предвид вида на четката. Четките и гребените с пластмасови зъбци е най-добре да се почистват с шампоан, разреден с топла вода. След като добре изтъркаш четката, трябва да я оставиш да се изсуши на проветливо място.

Дървените четки изглеждат лесни за почистване, но лакът на дървото може да се повреди, ако използваш силни препарати и сапуни. При тях е най-добре да използваш по-щадящи сапуни и да не ги търкаш с груби гъби или парцали.