Хората са склонни да се чувстват сънливи веднага след хранене и не искат нищо повече от това да подремнат. Но, както се оказва, точно това трябва да избягвате да правите. Спането или дори самото лягане веднага след като сте се нахранили, може да има наистина неудобни последици. Може дори да разпознаете някои от симптомите, но така и не сте осъзнали, че причината им е била дременето след хранене.

Научихме как всъщност прави дременето след обяд или вечеря действа на тялоto и с удоволствие ви предаваме тези знания. В бонуса ще научите и перфектното време за изчакване, преди да си легнете.

Може да получите киселини

Обикновено киселината, получена при смилането на храната ви, се съдържа в стомаха. Тук гравитацията е от голяма помощ, тъй като принуждава потока течност да отива надолу. Когато лежите, киселината се движи през стомаха и може да влезе в контакт с чувствителните части на храносмилателната система. Това може да доведе до киселини, болезнено усещане за парене в гърдите или гърлото.

Качеството на съня се влияе

Ако сте изяли голяма порция непосредствено преди дрямка, пълният процес на храносмилане продължава, докато спите. Причината за лошия сън може да бъде различна за всеки. Може да е, че умът ви е по-активен по време на етапа на метаболизма, което ви кара да спите по-дълбоко. Друга причина може да бъде, че лежите будни поради симптоми на киселини. Зависи и какъв тип храна сте имали и колко от нея сте изяли.

Живите сънища или кошмари стават все по-чести

И тогава идват тези лоши сънища. И, както беше споменато по-рано, метаболизмът ви се задейства и кара мозъкът ви да стане по-активен. Влизате в така наречения сън с бързо движение на очите, което е времето, в което най-много се сънува. Така че, ако забележите, че сънувате наистина ярки или може би дори зловещи сънища, опитайте се да не хапвате толкова близо до времето за дрямка.

Ще се събуждате с желанието да отидете до тоалетна по-често

Някои хора изпитват повишена нужда от уриниране през нощта, което е известно като ноктурия. Това може да бъде свързано с количеството кофеин в храната, която ядете. Това означава, че храната ви може да е диуретик, или с други думи, кара ви да пишкате повече. Разбира се, може да се намери в кафето. Но това, което не много хора знаят, е, че присъства и в чая, във всички печени десерти, съдържащи шоколад и някои лекарства.

Може дори да напълнеете

Когато си легнете веднага след ядене, не давате на тялото достатъчно време да изгори калориите от храната си. Така че, въпреки че може да се чувствате много сънливи след обилно хранене и да полегнете на дивана за малка дрямка да е всичко, което искате да направите, по-добре е да опитате и да останете будни, ако не искате нежелани (и ненужни) килограми тайно да се доберат до тялото ви.

Бонус: Колко дълго трябва да чакате преди да заспите след хранене

За да предотвратите появата на проблеми като киселини или безсънни нощи, искате цялото съдържание на стомаха ви да се е преместило в тънките черва, преди да подремнете или да си легнете през нощта. Диетолозите казват, че това се случва за около 3 часа. Това е само насока, но определено такава, която да имате предвид.

Изпитвали ли сте някога тези ефекти от дременето след хранене? Какво правите обикновено след хапване? Обичате ли да си почивате или предпочитате да се занимавате с физическа активност?