Свикнали сме да мислим, че добрата грижа за кожата означава тя да е скърцащо чиста. Въпреки това, пяната от сапуна може да причини повече вреда, отколкото полза за здравето и външния ни вид. Въпреки че сапунът със сигурност мирише добре, далеч не е полезен за кожата.

Решихме да разберем дали само водата е достатъчна, за да изплакнем мръсотията и какво се случва, когато решите да спрете да използвате сапун.

1. Кожата ще е по-здрава

Къпането само с вода ще балансира защитния слой на кожата. Докато сапунът ефективно премахва мръсотията от тялото, също така почиства естествените масла, отделяни от кожата. Редовното използване на сапун може също да наруши баланса на pH на кожата, като я остави суха и раздразнена.

2. Няма да имате телесна миризма

Докато душът със сапун има краткотраен мирис, той по същество прави кожата по-уязвима към бактерии. Суровите съставки в сапуна нарушават баланса между кожните масла и бактериите, които живеят върху кожата ни, което я кара да произвежда още повече масло и бактерии. Антибактериалните сапуни са особено вредни, тъй като убиват полезните микроби заедно с лошите.

3. Ще запази здрави деликатните части на тялото

Редовното къпане със сапун може да изсуши гениталната област, което може да доведе до здравословни проблеми. Най-добре е да използвате топла вода за измиване на интимните части или гореща вода, когато трябва да премахнете миризмата.

4. Кожата ще остане без бръчки за по-дълго

Въпреки че много съставки, намиращи се в сапуна, имат за цел да оставят кожата чиста и свежа, всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Всъщност могат да увредят киселинната ѝ обвивка, което от своя страна може да влоши много кожни състояния, като акне и дерматит. Къпането със сапун изсушава кожата, което може да доведе до бръчки.

5. Може да намали шансовете за развитие на дефицит на витамин D

Освен че допринасят за преждевременното стареене на кожата, сапуните също могат да попречат на усвояването на витамин D. Кожата преобразува слънчевата енергия във витамин D и някои специалисти препоръчват по-рядко да се къпете, тъй като това може да наруши баланса ѝ и да отмие част от витамина. Въпреки това, голяма част от медицинската общност вярва, че витамин D остава в кожата дори след душ.

Бонус: Какво можете да използвате вместо сапун

• Почистващи масла. Почистващите средства на маслена основа са по-здравословна алтернатива на сапуните. Те премахват мръсотията и мъртвите кожни клетки от кожата, без да нарушават маслена ѝ бариера.

• Сухо четкане. Използването на суха четка ексфолира кожата и ускорява процеса на нейното обновяване, правейки я да изглежда млада и свежа.

• Изцяло натурални ексфолианти. Можете да направите свой собствен микс, като използвате съставки директно от дома си. Например, комбинация от овесени ядки, мед и захар ще ексфолира и ще почисти кожата, без да я уврежда.