Ким Кардашиян, Анна Уинтър и Опра Уинфри имат едно общо нещо - лягат си около 22 часа. Изглежда, че тези жени са открили нещо важно, тъй като заспиването толкова рано може да има много положителни ефекти върху тялото и ума ни. Може би тогава не е изненада, че някои от най-успешните жени днес завършват деня си толкова рано, за да се приготвят за следващия!

Искаме да ви покажем защо хората си лягат толкова рано и защо трябва да започнете да помислите за това и за себе си.

Извличаме максимума от съня

Сънят е разделен на 90-минутни цикли на тежък и лек сън, от дълбок сън с бавно движение на очите (не REM) до сън с бързо движение на очите (REM). Най-дълбоката и спокойна част от съня ни е между 22 и 2 ч. сутринта Това означава, че за да сте напълно отпочинали, трябва да започнете да спите в началото на цикъла. Също така, едно проучване твърди, че заспиването по-рано и по-дълго ни помага да спрем негативните и тревожни мисли, които могат да ни държат будни през нощта - друга причина да си легнем в 22 часа!

Тялото ни се връща във форма

Когато сме в цикъла на дълбок сън, тялото ни се лекува, като произвежда хормони за растеж и възстановяване. Тази решаваща дейност ще гарантира, че сме в най-добрата форма за следващия ден, особено когато говорим за хора, които са атлетични.

Нашите нива на стрес падат

Недоспиването може да ви накара да се стресирате поради изключително високите нива на хормона на стреса кортизол в тялото ви. Твърде много кортизол може да ни накара да се чувстваме тревожни и да повлияе на здравето ни. Но след като започнете да заспивате по-рано, можете да уловите по-дългите периоди на дълбок сън, които всъщност могат да контролират нивата на кортизола. Може да откриете, че сте напълно заредени през деня, след като нивата на стрес спаднат, а благодарение на останалото умът и тялото ви получават пълноценен нощен сън!

Рискът от болести и заболявания е по-малък

Няколко проучвания показват, че хората, които заспиват по-рано, са по-здрави в сравнение с тези, които работят нощни смени или са „нощни птици“. Хората, които не успяват да „хванат“ достатъчно дълбок сън, имат по-голям шанс да живеят с болести като диабет тип 2, сърдечни заболявания и хипертония. Изследователите също са установили, че фазата на дълбок сън между 22 и 2 часа сутринта е наистина важна за имунните ни клетки. Хората, които не са имали дълбок сън, имат по-нисък отговор на вирусни антитела, което означава, че могат да се разболеят по-лесно.

Можем да контролираме емоциите си по-добре

Проучванията показват, че хората, които спят достатъчно часове сън, обикновено са по-щастливи в живота си. Когато не заспиваме достатъчно дълбоко, емоциите ни могат да бъдат по-нестабилни, тъй като ни е по-трудно да ги контролираме. Също така, заспиването по-рано може да означава събуждане по-рано, което може да е важно, ако искаме да хванем повече дневна светлина и повишаващ настроението серотонин.

Можем да разберем по-добре емоциите на хората

Според едно проучване прескачането на добър нощен сън затруднява различаването на щастие и тъга. Според изследването са пропуснати по-фини признаци на емоции, което означава, че е почти невъзможно да се вземат тези сигнали, за да се каже дали човек е искрен или не. Други емоции като гняв и страх обаче са лесни за разчитане, може би защото са по-първични, базирани на оцеляването инстинкти, необходими за разбирането на опасността.

По кое време обикновено си лягате? Колко часа сън са ви необходими, за да се чувствате освежени сутрин?