Плуването може да е вашият билет за това да имате здраво тяло и дух, независимо от възрастта ви. Не само може да ви даде тренировка за цялото тяло, но също така помага на онези, които се борят с депресията, като отделя ендорфини, които предизвикват положителни чувства. Но това не е единствения бонус, което тази дейност може да донесе.

Открихме някои от най-впечатляващите начини, по които плуването редовно може да повлияе на живота ви.

1. Белите ви дробове ще работят по-добре

Редовното плуване може да бъде добър начин за укрепване на белите дробове. Всъщност едно изследване твърди, че плуването има предимство пред йогата, когато става дума за подобряване на функцията на белите дробове. Това е така, защото то е в състояние да увеличи мускулната еластичност на белите дробове и гърдите.

2. Ставите ви ще бъдат по-силни

Тъй като плуването поддържа почти 90% от теглото ви, то е перфектният вид упражнения за хора със ставна болка, причинена от артрит, например. Това означава, че редовното плуване може да ви помогне да намалите риска от влошаване на артрита, като давате на мускулите си редовни упражнения и помагате на поддържането на мускулите около ставите си.

3. Ще укрепи гърба ви

Ако страдате от хронична болка в гърба, като ишиас, тогава плуването може да изгради мускулите на гърба ви и да послужи като облекчаване на болката, тъй като теглото се сваля от тялото ви във водата.

4. Ще изгорите калории

Плуването 3 дни в седмицата може да бъде фантастичен начин да изгорите излишните калории, като същевременно укрепвате мускулите си. Можете да изгорите 500 калории за 30-минутно плуване, което всъщност е двойно повече от това, което бихте изгорили, ако ходите, което го прави идеалното упражнение с ниско въздействие за ежедневието ви.

5. Процесът на стареене ще се забави

Според едно проучване плуването на над 2.5 километра до 4.5 километра 3 до 5 пъти седмично забавя процеса на стареене, не с години, а с десетилетия. Изследването показва, че това отчасти се дължи на мускулната сила на хората, които редовно плуват, ключова част от процеса на стареене и намаляването на физическото здраве.

6. Сънят ви ще бъде по-добър

Плуването също прави чудеса и за вашите ум и сън. Това е така, защото то е едно от ключовите упражнения, подпомагащи безсънието. Това изглежда като положителна новина, ако се мъчите да спите достатъчно.