Кралица Елизабет II управлява Обединеното кралство толкова дълго, че 80% от жителите на страната не са били родени, когато тя се възкачва на трона. И докато се е радвала на отлично здраве през живота си, никой не живее вечно.

Кралица Елизабет си отиде от този свят днес следобед, 8-ми септември 2022 г. в своята лятна резиденция за ака Балморал в Шотландия. 

Ето някои от подробностите за това какво ще се случи в Англия и по света в минутите, часове и дни след смъртта на Елизабет или какво разкрива операция „Лондон бридж”, пазена в тайна дълго време...

1. Принц Чарлз веднага става крал. Докато коронацията за монарх се извършва месеци след като той или тя поема трона, страната се нуждае от владетел и при смъртта на кралица или крал, неговият или нейният наследник автоматично става монархът. Неговите братя и сестри ще целунат пръстена му скоро след смъртта на кралицата.

2. Частният секретар на кралицата ще уведоми министър-председателя за нейната смърт. Тайна кодова фраза (мнозина смятат, че това е „Слизането на Лондонския мост“) ще бъде използвана, за да предупреди правителствата на 15 други държави, на които кралицата е държавен глава. Тя също така е символична фигура на 36 други нации. Тези правителства също ще бъдат уведомени.

3. Новината ще бъде споделена със света, когато дворецът пусне потвърждение за смъртта на кралицата пред Британската прес асоциация, а след това и други медии по света.

4. В момента, в който новината е пусната в медиите, лакей, облечен в траурни дрехи, ще закачи съобщение за смъртта с черни ръбове на портите на Бъкингамския дворец.

5. Уебсайтът на двореца ще покаже съобщение от една страница, което е същото като обявлението, публикувано на портата на двореца. Всички профили на ведомствата в социалните мрежи също ще съобщят новината и ще сменят профилните си снимки. Съдържание, което не е спешно, няма да може да се публикува.

6. Парламентът ще бъде отзован. Тронът на кралицата в Камарата на лордовете ще бъде заменен със стол, който разполага с възглавница с очертанията на корона върху него.

7. Знамената в Централен Лондон ще бъдат свалени до максимум 10 минути след обявяването на смъртта на Елизабет Втора. Британският парламент и законодателните органи в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще прекъснат работата си. Премиерът ще трябва да проведе аудиенция с бъдещия крал. А Чарлз ще трябва да даде изявление пред нацията. По това време ще се проведе и служба в катедралата „Сейнт Пол”. Книгите за съболезнования ще бъдат раздадени в цялата страна за всеки, който желае да изрази съчувствието си.

8. Ако кралицата не умре в Бъкингамския дворец, тялото й ще бъде пренесено там възможно най-скоро след смъртта й. Ковчегът ще бъде поставен в тронната зала на Бъкингамския дворец. В случай, че кралицата почине в Сандрингам, нейната резиденция в Норфолк, тялото й ще бъде пренесено с кралски влак до гара Сейнт Панкрас в Лондон, където ковчегът й ще бъде посрещнат от премиера и министрите на кабинета. Ако пък това се случи имението в Балморал, ще бъде задействана операция „Еднорог”и тялото й ще бъде транспортирано до Лондон с кралски влак, ако е възможно, а ако не е - ще се задейства операция „Прекъсване”, което означава, че ковчегът ще бъде прехвърлен със самолет.

9. Чарлз ще направи първото си обръщение като държавен глава вечерта на смъртта на майка си. В 11 часа на следващия ден той ще бъде провъзгласен за крал на Англия. Съветът за присъединяване ще проведе заседание за обявяване на Чарлз за крал и ще прочете официална декларация за тази цел. Камила, съпругата на Чарлз, по закон ще стане кралица.

10. След като прокламацията бъде прочетена, ще прозвучат тръби и ще бъде изстрелян салют от 41 оръдия в Хайд парк близо до Бъкингамския дворец.

11. След това новият крал ще отиде на четиридневна обиколка из страната, като присъства на службите и ще се среща с поданиците си.

12. Кралицата ще лежи четири дни в Бъкингамския дворец, след което ще бъде преместена в Уестминстър Хол, за да бъде там още четири дни. Преместването на тялото в Уестминстър ще включва военен парад. Останките на кралицата ще стигнат до Уестминстър точно в 11 ч. Биг Бен ще иззвъни в този момент. Опечалените ще могат да отдават почитта си 23 часа на ден през тези четири дни.

13. На деветия ден ще се извърши погребението. Бижутата, поставени върху ковчега, ще бъдат свалени и почистени. Магазините и бизнесът ще бъдат затворени и голяма част от страната няма да работи. Борсата ще бъде затворена.

14. Новината за смъртта на кралицата ще бъде обявена по телевизията, където ще прозвучи и националният химн. А всякакви комедийни предавания ще бъдат спрени.

15. Пилотите от британските авиолинии ще бъдат задължени да уведомят всички пътници, които в този момент се намират във въздуха. 

16. Думите на националния химн ще се променят.

17. Камила Паркър Боулс ще стане кралица.

Биг Бен ще удари в 9 часа сутринта с подплатен чук, така че звукът ще бъде заглушен. Службата ще бъде в Уестминстърското абатство – първото за монарх там от 1760 г. Абатството побира 2000 души. Точно в 11 часа ковчегът ще стигне до вратите на абатството и всички ще трябва да застанат неподвижни и да запазят мълчание.

След службата ковчегът ще бъде поставен върху лафет и откаран в чакаща катафалка. Катафалката ще откара тялото на кралицата до замъка Уиндзор. Тя ще бъде погребана в царския свод в семейния параклис в частна служба. Докато тялото й се спуска, по традиция Чарлз ще бръкне в сребърна купа и ще вземе шепа червена пръст, която да пусне върху ковчега на кралицата.