Науката доказва, че някои раздели са толкова трудни и болезнени, че могат да се сравнят със загубата на член от семейството. Все пак някои хора ще кажат: „Просто изчакай, времето лекува всичко.“ Но това не помага. Ако наистина искате да се излекувате и да продължите напред, трябва добре да обмислите ситуацията в която се намирате, за да избегнете ненужните страдания, вместо да чакате времето да излекува всичко. Затова тези 8 стъпки ще ви помогнат да създадете свой план за действие и да забравите бившия си възможно най-бързо и да продължите щастливо живота си.

1. Дайте си време

На мозъкът му е нужно време, за да асимилира цялата болка, която изпитвате. Всъщност психологическото страдание може да бъде толкова тежко и мъчително, че при раздяла с половинка човек да изпита стрес, сравним с този при загубата на близък член от семейството. Ето защо е добре да си отделите време, в което да приемете болката изцяло и в крайна сметка да свикнете с мисълта, че всичко е приключило.

2. Не попадайте в капана на идеализирането

Една връзка никога не може да бъде перфектна. След раздялата обаче сме склонни да забравяме за неразбирателствата и да гледаме с розови очила към най-добрите ѝ моменти, като така идеализираме бившите си.

Вместо да идеализирате миналото си, опитайте се да направите списък с всичките неща, заради които връзката ви е приключила. Обмислете добре за отношението и недостатъците на бившия си. Може би не е бил подходящият или сте се срещнали в неправилното време, през което сте гледали в различни посоки. Дръжте този списък на първо място в мислите си и всеки път, когато почувствате нужда да му се обадите, си спомнете причините, поради които дори не си струва да опитате.

3. Променете мисленето и обкръжението си

Проучвания показват, че най-трудната стъпка на раздялата е тази, в която осъзнавате, че човекът на когото сте разчитали и към когото сте привързани вече няма да бъде част от живота ви.

Опитайте се да промените начина си на мислене и осъзнайте, че фигурата на подкрепа и привързаност не е само и единствено тази на бившият ви. Абстрахирайте се от него и неговите приятели, заменяйки ги с някой ваш близък, като за предпочитане е такъв, който ви обича безусловно – родител, брат или сестра, роднина или близък приятел. Именно те ще ви помогнат да се изправите и продължите напред, помагайки ви да осъзнаете кой сте всъщност.

4. Отхвърлете възможността да си останете приятели

Възможно е той да каже „но все пак можем да си останем приятели.“ Не, не можете да останете приятели и отлично разбирате това. Не се подлъгвайте, независимо как са приключили отношенията ви. Опцията да си останете приятели не е добра при всички случаи. Сближаването с бившия като приятел, докато все още имате чувства към него, няма да доведе до нищо друго, освен до още повече болка, страдание и дори възможност за още по-влошени отношения.

5. Елиминирайте възможностите за контакт

След като осъзнаете, че бившият ви партньор е в миналото ви, положете усилия да не контактувате с него по никакъв начин повече. Без телефонни обаждания, без съобщения или имейли. Уверете се, че няма да го видите никъде, в която и да било социална мрежа.

За да постигнете това трябва да бъдете много силни и постоянни в решението си, защото той може да прояви интерес за комуникация с вас, а тогава трябва да му обясните защо това не е добра идея и за двамата. Ако това не подейства по никакъв начин, го игнорирайте или блокирайте. Опитайте се вместо да му отговаряте на съобщенията и телефонните обаждания, да прекарвате повече време с приятели, които да ви напомнят защо не трябва да гледате към миналото.

6. Прекратете отношения със семейството и приятелите му

През периода на една връзка често прекарваме много време с приятелите и семейството на партньора си, които с течение на времето могат да ни станат близки. Но след раздялата е добра идея да избягвате контакти и срещи с тях. Не само ще се изкушите да попитате за него, но те могат да ви напомнят за бившия ви, като ви информират за живота му в момента. А ако той е продължил напред и има нова връзка, това ще ви доведе само до още болка.

7. Стойте далеч от неща, които ви напомнят за него

Отървете се от всичките онези вещи, които свързвате емоционално с него – дарете или скрийте всичко, което ви носи спомен. Изтрийте романтичните съобщения, гласовите съобщения и дори общите ви снимки от телефона си. Защото в противен случай, всеки път когато видите някое от тези неща ще се връщате назад, чудейки се дали сте взели правилното решение, като сте приключили отношенията ви. А мислите за миналото само ще доведат до това да изпуснете новите възможности, които животът ви предлага.

8. Отдайте се на нещата, които обичате

За да държите мислите си далеч от неправилната и болезнена възможност да се съберете отново, запълнете времето си като правите нещо, което обичате и ви носи щастие. Може да се отдадете на онова нови хоби, което ви се струва толкова интересно и искате да опитате от месеци. Това може би са уроци по танци, четене на книги или пък всеки ден да опитвате да готвите някоя нова рецепта. Възможно е да откриете скрит талант и да му се отдадете с цялата си страст.

Приемете загубата, осъзнайте положението в което се намирате в момента и се опитайте да избягате от излишните страдания.