В момента много хора залагат на кредитите като начин да имат всичко, за което мечтаят, веднага. И в това няма нищо лошо, защото този финансов инструмент е създаден точно с подобна цел – да финансира потребителя при недостиг на парични средства. Но все пак, ако решите да кандидатствате за някой от различните видове кредите, трябва да сте наясно с най-базовите неща. Да видим кои са те. Например, от решаващо значение при теглене на потребителски банков кредит е с коя банка ще изберете да подпишете договор. Водещото в случая следва да е първо, реномето на самата банка и второ, условията, които ще ви бъдат предложение.

В никакъв случай не пренебрегвайте първото правило, защото дори и перфектните условия на договора за заем, няма да ви спасят от проблеми, ако банката, към която сте се ориентирали не е на ниво. Лесно може да намерите отзиви на клиенти, които вече са използвали кредити от съответната банка, а специалистите съветват наистина да го направите. Чак когато сте сигурни, че всичко е наред и вашият бъдещ кредитор е надежден и може да му се има доверие, може да пристъпите и към кандидатстване за кредит. Запознайте се щателно с условията за погасяване на заема. Може да има клаузи, които не сте предполагали, че съществуват, затова внимателно прочетете всяка една точка от договора, преди да го подпишете.

Ако срещате затруднения и не разбирате някои от термините, което всъщност е доста възможно и постоянно се случва, не се колебайте да потърсите разяснение от банковия служител. Няма как да знаете всичко, освен ако не сте специалист по банково дело. Но тогава едва ли щяхте да се нуждаете от съвет.

Нещо, което задължително трябва да проверите - дали има неустойки за предсрочно погасяване на цялата сума на заема. Както и да се поинтересувате за правото на банката да изменя споразумението едностранно.

Всъщност, много от детайлите можете да разберете и от онлайн платформите на банките. Дори повечето големи банки предоставят онлайн услуга за кандидатстване за заем, което е много удобно, тъй като спестява време.