Когато сте видели теста за бременност, най-вероятно сте изпитали смесени чувства. Няма как да не сте започнали да си задавате въпроси. Какво трябва да правите сега? От какво трябва да се откажете? Как да прекарате възможно най-здравословно бременността си?

Ето какво препоръчват лекарите по този въпрос.

Какво трябва да правите

Внимавайте с храненето

Едно от най-хубавите неща, които можете да направите, е да внимавате какво ядете (дори да не сте бременна). Избягвайте сурови неща. Внимавайте с консумацията на риба. Сушито, например, не е добър вариант.

Пазете здравето си

Никога не е забавно да си болен, но ако чакате бебе, трябва да сте двойно по-внимателни. Бременни жени нямат място около болни роднини или приятели. Препоръчително е да си направите ваксина, стига да не сте алергични.  

Правете упражнения

Много жени спират да се движат по време на бременността. Ако всичко е наред и нямате забрана от лекар, не спирайте заниманията си. Важно е да поддържате здравословно тегло. Упражненията са полезни, както за майката, така и за бебето. Поинтересувайте се и намерете правилните активности, които ще поддържат тялото ви балансирано, а сърцето активно и здраво.

Направете си план за периода след раждане

Може би искате да се оставите на вълнението, че ще имате бебе, но знайте, че трябва да бъдете подготвени за момента, в който вашият малчуган ще се появи. Помислете за работата си, здравни осигуровки, майчинство, лекари и всичко административно съпътстващо. Ще се чувствате по-добре, ако предварително сте свършили тази работа. Етапът след майчинство също е много важен и е хубаво да премислите и него. Кой ще гледа детето ви, ще ходи ли на ясла или градина?

Фокусирайте се върху себе си

Нека не се лъжем – появата на дете ще промени целия ви живот. Ще повиши нивото ви на стрес, независимо колко сте подготвени. Нормално е – това е нещо съвсем ново в живота ви. За да се подготвите за първите хаотични седмици, погрижете се за себе си преди това. Можете да си наготвите здравословни храни и да ги замразите, за да имате под ръка в моментите, в които не ви остава време за готвене.
Отидете на масаж, намерете начин да се отпуснете и да се чувствате отпочинала и тонизирана. Това е периодът от живота ви, в който трябва да сте най-съсредоточена в себе си. Разбира се, не забравяйте и половинката.

Не правете следните неща:

Не очаквайте, че след раждането нещата ще се върнат бързо по местата си

Напротив. Ще е точно обратното. Бъдете търпеливи, за да можете да ги подредите, така че да се чувствате добре. Насладете се на това уникално време. Имате нов член на семейството! Така че се постарайте да не си правите следродилни планове. Има опасност да се провалят.

Не пропускайте прегледи

Понякога ще ви се стори, че прегледите са прекалено често и изобщо не са удобни за претрупания ви график. Не забравяйте обаче, че те са изключително важни за здравето на вашето бебе. Изберете си лекар, с който ще се чувствате удобно и сигурно и ще приемате думите му като закон.

Не очаквайте, че ще правите всичко правилно

Перфекционистка ли сте? Ако е така, се опитайте да промените този факт преди да се появи бебето. Не планирайте други неща, който не са свързани с детето ви по време на майчинството. Много вероятно е да не стигнете до тях. Новородените идват със свои собствени нужди и вие не знаете какви точно ще бъдат те. Така че – не бързайте. Пригответе се за уроци.

Не купувайте много неща

Най-вероятно сте изпитали потребност веднага да си набавите нещата които нямате. По-голяма кола, легла, някой нов мебел...спрете се и помислете. Да се втурнете в пазаруване може да ви стресира. Тревогите от финансова гледна точка може да не ви се отразят добре, защото не можете да имате всичко наведнъж. Детето ви ще се нуждае най-много от любов и грижа, така че не се тревожете за големите материални неща.

Не пушете и не пийте!

Не прекалявайте с храната

Лъжа е, че щом една жена е бременна, трябва да яде за двама. Количеството калории, които трябва да поемате в повече са само 250. Важно е да следите теглото си, защото ако стане наднормено, може да бъде опасно и за вас, и за бебето. Нормално е да качите около 12-13 килограма. Това е здравословната норма, за да не създавате опасност за себе си и бебето.

Не се изолирайте

Може да ви се струва, че майчинството и бременността са интимен и личен процес, но не съвсем. Не се изолирайте от нормалната си социална среда, защото това може да доведе до депресия. Особено важно е да бъдете до партньора си, както и той до вас – споделяйте този хубав момент – той е ваш.