X

Карфиолов огретен с пармезан

от в 15:35 на 25.04.2016 в Свободно време | Рецепти


Карфиолов огретен с пармезан

Карфиолов огретен с пармезан

Знаем, че първата ти асоциация с думата „огретен” е картофи, но довери ни се този път – карфиолът е техен достоен съперник. Тази версия е по-лека, но също толкова апетитна, затова изпробвай я смело.

Време за приготовления: 15 минути
Време за готвене: 10 минути
Порции: 6

Съставки:

  • 1 глава карфиол, разделена на розички
  • 3 с.л. масло
  • 1 глава лук шалот, нарязан на ситно (или кромид)
  • 4 скилидки чесън, нарязани на ситно или пресовани
  • 3 с.л. бяло брашно
  • 1½ ч. мляко (може и да е бадемово мляко)
  • 1½ ч. сирене Гауда, настъргано
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • ½ ч. галета или хлебни трохи
  • ¼ ч. настърган пармезан
  • Зехтин за намазване

Начин на приготвяне:

  1. Предварително загрей фурната на 230 градуса. Напръскай избраната тава със зехтина.
  2. В една тенджера налей вода, постави я на котлона и изчакай да заври. След това сложи карфиола и го вари, докато стане мек – около 5-8 минути. Изцеди го много добре от водата и го сложи в тавата за печене.
  3. Разтопи маслото на слаб огън. Добави към него лука и чесъна. Пържи ги, докато лука омекне (около 2 минути).
  4. Сложи брашното при маслото, бъркай 3 минути.
  5. Добави млякото бавно, бъркай постоянно. Нека сместа заври и намали котлона, докато сместа леко къкри. Бъркай от време на време и я остави на котлона, докато се сгъсти (около 5 минути).
  6. Махни я от котлона, добави половината от Гаудата, солта и пипера. Бъркай, докато сиренето се разтопи. След това добави и другата част от сиренето, бъркай, докато отново сиренето се разтопи. След това излей сместа върху карфиола и разбъркай, за да се разнесе равномерно.
  7. Смеси хлебните трохи/галетата с пармезана. Разпръсни сместа равномерно върху карфиола. Печи, докато стане златист (около 10 минути).

Готово, имаш си изкушаващ огретен.

Да ти е вкусно!



Теми   карфиол | огретен | рецепта

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.