Мазната коса изисква повече грижи, но пък резултатът определено си заслужава.

Писнало ви е от мазната коса и вече сте се отказали от каквито и да било специални грижи, защото не виждате резултат?! Вероятно не сте се замисляли, че трябва да се борите с този проблем както с външно третиране, така и с грижи за организма отвътре. Храненето е много важно, също като при мазната кожа. Обикновено жените с мазна кожа имат проблем и с косата. Затова е наложително да избягвате сладките и мазни храни и да наблегнете на зеленчуците и плодовете. Богатото на фибри меню ще направи чудеса и с кожата, и с косата. Алкохолът също не влияе добре на мазната коса, както и газираните напитки. Наднорменото тегло е враг на красивата кожа и коса, а сега е идеалното време да започнеш нова диета. Изчисти организма си от токсините и се освободи от досадните излишни килограми. 

 

След като си помислила за храненето, е време внимателно да подбереш козметичните продукти за коса. Всички те трябва да са съобразени с типа коса, да намаляват засилената секреция на мастните жлези. Имай предвид, че мазната коса е резултат от сух скалп, затова при миенето третирай само косата. Най-добре е да не дразниш скалпа с маски и балсами. Тях по-добре поставяй само на краищата и при всички положения не прекалявай с количеството. Важно е да отбележим, че горещата вода ще направи скалпа още по-сух. Затова винаги изплаквай с хладка вода. Може да изплакваш косата с отвара от коприва. Специалистите препоръчват да не миеш косата си повече от два пъти седмично. Маските по принцип натоварват косъма и той се омазнява по-бързо. Ежедневното миене ще направи косата още по-мазна, но ако наистина се налага, не използвай всеки път шампоан. Бебешките шампоани са добър вариант, тъй като са най-щадящи. 

 

Мазната коса изисква и подходяща прическа, която да скрие следите от омазняването и да предаде повече обем на мазните кичури. Експертите препоръчват прически без бретон, защото той се омазнява бързо. Освен това, прилепва към челото и не стои добре. Разбира се, може да използвате подходящи аксесоари, които да скрият този недостатък. Къдриците са един добър вариант за мазната коса, тъй като й придават обем. Подходящи са прибраните прически като кок и опашка.