„Подарила си сърцето и душата си на някого, за когото си си мислела, че е сродната ти душа. Връзката, която си почувствала помежду ви, е била мигновена, искряща и разтърсваща. Сякаш душите ви, които са се познавали от цяла вечност, са се разпознали отново и в този живот.

Душа от твоята душа. Струва ти се, че той съчетава всички важни роли в себе си – на най-добър приятел, на любим, на родител.

Затова му даваш всичко, което можеш да предложиш. За нещастие, след това разбираш, че той не е бил нищо повече от вълк в овча кожа.

И мъжете, и жените вярват, че сродната им душа е човек, който им пасва идеално във всяко едно отношение. Затова, когато срещнеш човек, с когото химията се получава още на първата ви среща, веднага решаваш, че това е сродната ти душа. Но не всички „сродни души“ са емоционално достъпни или пък ти „пасват идеално“.

И въпреки че ти се струва, че този човек е липсващото парченце от пъзела, рано или късно, той показва истинското си лице. Тогава ще откриеш, че не всичко е идеално и той има лоши черти, за които не си подозирала. Изведнъж красивата мечта ще ти се стори като лош сън.

Може би ще разбереш, че „сродната ти душа“ всъщност е лъжец. Може би ще научиш, че е пристрастен – към алкохола, наркотиците, към друг човек, към каквото и да било...

Тогава почваш да се питаш – как е възможно това? Как може някой толкова прекрасен да се превърне в чудовище за една нощ?

Истината е, че терминът „сродна душа“ не означава, че той ще е идеален във всяко отношение. Дори с нищо не подсказва, че човекът, когото смяташ за сродна душа, е мил, любящ, честен и сърдечен човек, готов на дългосрочна връзка.

Сродните души са онези хора, които са неудържимо привлечени един към друг, защото имат сходства на емоционално ниво. Но това невинаги е нещо хубаво, дори и той да ти казва, че никога не е срещал жена като теб и няма да може да живее без теб.

Женомразецът често е привлечен от властни жени, които приличат на властната му и жестока майка. Несигурната жена често си избира насилник за половинка, защото той ѝ напомня на баща ѝ, който никога не е бил емоционално до нея. Самовлюбеният ще избере някоя наивна и невинна сродна душа, която ще търпи егоистичното му поведение.

Емоционално ранените сродни души интуитивно разбират болката на другия и са неудържимо привлечени от човек, изпитващ същата болка. И колкото и да е невероятно, хората с наранени души не бягат от болката, защото тя е нещо познато. Например жена, която е гледала как баща ѝ малтретира майка ѝ, дълбоко в себе си знае, че насилието не е нещо хубаво, но пак го търпи, защото ѝ е познато.

Основният проблем е, че е много трудно, дори невъзможно да приключиш връзка с човек, който толкова добре познава душата ти, но бавно съсипва живота ти.

Връзките със сродните ни души са изключително страстни и свръхемоционални. Те са изпълнени с нелогични и нерационални чувства, които ни действат като наркотик. Наркотик, който бавно те съсипва, но не можеш да го спреш. Затова бъди внимателна.

Според мен истинската ти сродна душа не е човек, който ще те манипулира и контролира. Истинската любов не играе игрички. Истинската любов не лъже и не изневерява. Истинската любов не прибягва до насилие в каквато и да е форма.

Когато си с истинската си сродна душа, се чувстваш омиротворена, чувстваш се спокойна, защото в основата на всяка връзка стоят доверието, честността и искрената любов, или поне такава е основата на всяка здравословна връзка.

Затова, ако имаш връзка с човек, който според теб е „сродната ти душа“, но той те манипулира и наранява, знай, че връзката ти никога няма да се подобри, ако не се освободиш от деструктивните емоционални модели, с които си свикнала.

И още нещо – вярвам, че всеки заслужава прошка, но само ако е осъзнал грешките си и истински иска да ги поправи.“

Мери Райт