Дългоочакваният момент идва. Най-накрая бебето е в ръцете ни и връзката ни с него е вечна. Когато станем майки, животът ни се променя завинаги.

Щом се приберем вкъщи с новороденото, ще имаме много задачи, които изискват майчинските ни умения. Когато станем майки, сме изправени пред многобройни отговорности. Има толкова много нови неща, за които да мислим. Първото нещо, което трябва да направим, е да осигурим безопасността на бебето… Въпреки че това изглежда проста задача, буди много страхове, с които трябва да се справим.

Първите ни дни като майка

Нуждата да внимаваме за всички събития е нормална – това е едно от най-първичните чувства, които майките изпитват. Осъзнаваме, че животът на бебето ни зависи от нас и трябва да се грижим за него въпреки страховете и умората си. Майката се превръща в защитник, приятел, адвокат, съучастник. Тази връзка може да се появи в болницата, у дома или седмица по-късно.

Непрестанното желание да се грижим за бебето си

Това чувство се появява, когато държим детето в ръцете си и усещаме колко малко и уязвимо е, когато го кърмим или го гледаме как спи. В този момент усещаме, че целият ни свят се е променил напълно. Когато станем майки, се притесняваме за много неща. Например дали бебето диша правилно. Импулсът, който ни кара да проверим дали то е добре, е много силен. Също така се тревожим, че детето ни се чувства зле, ако не получи вниманието, от което се нуждае. Тези грижи намаляват с времето, но никога не изчезват напълно. Майка с двегодишно дете ще се безпокои от електрическите контакти, а майка на дете на предучилищна възраст ще се тревожи от автомобилни злополуки.

Да помогнем на бебето да расте и да се развива

Майките се развиват заедно с децата си, когато растат и започват нови етапи от живота. Затова и много от тях се притесняват за това. Следователно, не е изненада, че решения като дали е по-добре да кърмим или да го храним с адаптирано мляко, са много емоционални. Притесняваме се дали детето ни е голямо или твърде малко и дали се развива правилно. Ето защо, когато станем майки, се появява несигурност, но с течение на времето се научаваме как да се справим.

Така са живели и нашите майки. Така ще отгледаме децата си и ние. Защото дори съмненията и страховете имат смисъл, когато говорим за майчинство.