Всички добри родители знаят, че днешният ден може да бъде най-добрият ден за децата им. Също както вчерашният беше и какъвто ще бъде утрешният. Тези родители слушат децата си, прегръщат ги, карат ги да се смеят и най-вече се наслаждават на времето с тях.

През последните години всички знаем, че трябва да забавим темпото. Най-важните неща винаги се случват тук и сега.

Може би точно поради тази причина много семейства приемат нова концепция по отношение на отглеждането на децата си.

Имаме дори и много интересен термин– „дзен майки“. Това е група от жени, които започнала движение, надграждащо йогата и медитациите. Те поощряват развитието на спокойно, търпеливо и най-вече фокусирано върху момента поведение при възпитанието на децата.

Така те се научават да слушат и осъзнават колко важен е всеки жест. Че всяка дума, милване, тишина или разстояние може да остави постоянен белег в мозъка на детето.

Важно е да избягвате често срещани практики като това да накарате детето си да спре да използва пелени твърде рано, да започне да яде нормална храна твърде скоро, да изяждат закуската си наведнъж или дори да ги карате да сглобяват сложни изречения на 3-годишна възраст.

Има родители, които несъмнено са забравили какво е да бъдеш дете. Децата не са малки възрастни. Те са човешки същества, които имат нужда всичко да им бъде предоставено от родителите, но най-важното за тях е това, което се случва сега.

Днес е най-добрият ден да направите детето си щастливо, но... знаете ли как?

За да направите детето си щастливо, не трябва да му правите подаръци, да го водите на лунапарк или да им правите парти за рождения ден по-рано. Много по-простичко е – трябва да знаете как да присъствате в живота му. Това може да се постигне дори и ако работите по много часове, защото времето, прекарано с хлапетата ни, се измерва в качество, а не в количество.

В тази статия ще ви дадем съвети върху какво да наблегнете, за да сте сигурни, че прекарвате качествено време с децата си.

Дайте им любов, покажете им я!

• Погъделичкайте ги по коремчето, за да ги разсмеете.
• Дайте им вниманието си. Покажете им, че всичко, което казват, мислят или измислят, е важно за вас.
• Галете ги, пейте им, целувайте ги за лека нощ. Покажете им, че са магични, специални и обичани от родителите си. Всички тези жестове оставят белег в съзнанията им.

Никога не сте твърде големи за игри

Днес може да бъде страхотен ден да поиграете на пирати. Може малко да се изцапате, садейки семенца в градината, които ще се превърнат в красиви цветя и ще разкрасят живота ни.

Днес е страхотен ден да хванете детето си за ръка и да прекарате време в парка или на плажа. Може да се позабавлявате вкъщи, рисувайки картина с боички. Може да си правите портрети или пък да нарисувате домашния любимец.

Днес ще направим малките неща големи

Днес, също като вчера и утре, накарайте детето си да види, че малките неща винаги са най-важни. Така ще го научите на човечност, уважение и как да цени приятелството, любовта и природата. То ще научи колко ценни са усмивките и това да казваш „Благодаря“, „Слушам те“, „Уважавам те“ и „Разбирам мнението ти“.

Да възпитаваме децата си с този „дзен“ подход, при който живеем тук и сега, означава да се насладим на време с тях, д да имаме физически контакт, да чуваме смеха им и да създадем щастлив живот за тях. Живот, в който можем да виждаме светлината и енергията в очите на децата, които обичаме толкова много.

Помнете, че днешният ден е най-важният за детето ви. Днес то има нужда да бъде изслушано и обичано. Не пестете емоционалните си подаръци към него, подаръците, които изграждат сигурност и щастие в ума и сърцето му.