Свикнали сме да поставяме повечето продукти в хладилника, така че да останат свежи колкото е възможно по-дълго. Но се оказва, че това не важи за всички храни. Не малка част от продуктите, които използваме ежедневно губят вкуса и полезните си съставки, когато седят в хладилника.

Представяме ви 30 храни, които не трябва да се съхраняват на студено:

Зеленчуци

Под влияние на ниските температури картофеното нишесте се превръща в захар, така че студеният картоф губи вкуса. Освен това се образуват кристали, които правят зеленчука мек и неподходящ за ядене.

Чесънът и лукът изгниват поради липса на циркулация на въздуха и излишната влага.

Морковите и цвеклото започват да изсъхват, след това покълват и гният.

Доматите губят вкуса си и стават воднисти.

Патладжанът е изключително капризен зеленчук. Ако е твърде студено става воднист и губи полезните си свойства, а ако е прекалено топло изсъхва.

Тиквичките стават меки и се появява мухъл.

Краставиците обичат топлото. При ниски температури стават меки и ронливи, появяват се тъмни точки и петна и след това просто започват да гният.

Плодове

Бананите узряват при температура 15-20 °C, така че ако са купени зелени, не трябва да седят в хладилника. Узрелите пък потъмняват при ниски температури.

Праскови, киви, кайсии, манго, нар. Ако плодът е твърд, ниските градуси ще му попречат да узрее и по-лесно се развали. 

Всички цитрусови плодове се запазват при температура над 0 °C. Студеният въздух може да им навреди. Поради повишената влажност плодовете ще започнат да гният. 

Десерти

Студът е фатален за шоколада, колкото и жегата. При ниски температури шоколадът се покрива с бяло покритие, което се причинява от конденза. Освен това шоколадът бързо абсорбира миризмите, така че има риск да замирише кисело зеле.

Ниските температури предизвикват кристализирането и втвърдяването на меда. При правилно съхранение срокът му на годност е практически безкраен.

Фъстъченото масло ще се втвърди и няма да може да се разнася върху хляба. 

Дресинги и сосове

В пикантния сос оцетът е повече от достатъчен и няма нужда да се довкисва в хладилника.

Няма ефект да държите кетчуп хладилника - той просто заема място.

Срокът на годност на някои видове соев сос достига 3 години. В тях има толкова много сол, че не е необходимо да се съхраняват в хладилник.

Много дресинги за салати са направени на базата на зехтин и оцет и не трябва да се съхраняват на ниски температури. Същото важи и за салатите, подправени със зехтин или оцет.

Тестени изделия

Ако възнамерявате да ядете хляб в продължение на няколко дни, не го поставяйте в хладилника. Ниската температура променя структурата му и той губи вкуса си. Освен това мухълът може да се появи върху него доста бързо.

При ниски температури кондензацията ще направи вкусните кифлички и пайове глетави на  вкус.

Конфитюри, туршии

Киселите краставички са защитени от разваляне заради консервантите. Това се отнася за всички продукти, съдържащи марината или саламура, сол, оцет и подправки.

При условие че рецептата е спазена и конфитюрът е запечатан правилно, той може да се съхранява извън хладилника до 2 години. Седенето в хладилник може да стимулира появата на мухъл. 

Горски плодове, ядки, сушени плодове

По-вероятно е всички горски плодове да останат свежи при стайна температура. Влагата в хладилника ще ги съсипе. Също така се препоръчва да се мият само преди ядене.

От една страна, ниските температури могат да помогнат за запазването на естествените масла в ядките, но те са склонни да абсорбират вкусовете и ароматите на други продукти.

Поставянето на сушени плодове в хладилник само ще ги навлажни.

Други

Зехтинът бързо образува утайка и става мътен, затова трябва да се държи на тъмно и прохладно място. 

Яйцата могат да се съхраняват както в хладилника, така и извън него. Само трябва да са на тъмно и хладно място. 

Високото съдържание на мазнини в маслото предотвратяват бързото му разваляне. Абсолютно безопасно е да го съхранявате в кутия на хладно място за ден-два.

Колбасите просто трябва да се държат на хладно място, но при условие, че не са отворени.

Преди да нарежете диня или пъпеш, няма нужда да ги държите в хладилника. 

Влагата е основният враг на кафето. Структурата се променя, което води до загуба на маслото, което му придава аромат.