Дами, как мислите - какъв тип хора се считат за най-привлекателни? Блондинки със сини очи и тъмнокоси мъже с брада? Може би е така. Но има и други критерии, които не са толкова очевидни. Учени от различни страни непрекъснато провеждат изследвания, за да разберат какво харесват мъжете и жените едни в други. Днес ще ти разкажем именно за тях.

Убедени сме, че привлекателността се определя от нещо повече от външния вид. Разбери кои лични характеристики привличат противоположния пол и след това ни кажи съгласна ли си?

1. Изражението на лицето

През 2011 г. учените се опитали да разберат какви изражения на лицето привличат мъжете и жените към противоположния пол, като за целта провели изследване с участието на 1000 души. На всеки човек били показани снимки на хора с напълно различни емоции. Изводът бил, че мъжете са по-привлечени от щастливи жени - тези, които се усмихват и имат щастливи очи. Жените пък обичали мъжете с горделиви лица. Учените също така научили, че тези заключения съответстват на еволюционните и културни норми.

2. Активен език на тялото

През 2016 г. друг екип от учени наблюдавал хора по време на „скоростни срещи“. Това им помогнало да разберат, че мъжете и жените предпочитат партньори с активен език на тялото. Респондентите искали отново да видят този човек, като същото важало и за снимките. Както мъжете, така и жените смятали, че хората, които били „заловени“ в движение са по-привлекателни от тези, които са неподвижни.

3. Мирисът

Ароматите от тялото и парфюма могат да привлекат или да отблъснат един човек. И въпреки факта, че миризмата на чесън може да унищожи романтичната атмосфера, тя може да бъде полезна на мъжете. Изненадващо ичените открили, че жените са привлечени от миризмата на мъже, които са яли... чесън (налълно сме сериозни)! Въпреки това, обратното не било вярно. Според учените мъжете обичат мириса на вкусни храни като например понички или пуканки. Така че, момиче, ако искаш да очароваш един мъж, избери сладко ухаещ парфюм!

4. Сходство с родителите от противоположния пол

Британски учени открили, че жените често биват привличани от мъже, които имат същия цвят на очите като бащите им. Същото важало и за мъжете - те често избирали жени, които приличали на майките им. Разбира се, това правило не винаги работи, но е ясно, че хората с подобни прилики имат повече шансове за успешна връзка.

5. Коса

Според друго излследване, мъжете са привлечени най-вече от жени с дълга коса, като причината се крие в еволюцията, защото ако една жена има дълга коса, тя расте бързо, така че най-вероятно дамата е е достатъчно здрава, за да износи дете. Жените обаче не са толкова фиксирани върху косата на мъжете. По-скоро това е въпрос на вкус - някои си падат по мъже с дълга коса, други по такива с къса. 

6. Домашни любимци

В своя експеримент израелски учени поискали от мъжете да се оценят с текстови описания. Някои от тях имали кучета, а други не. Мъжете с кучета изглеждали по-привлекателни за жените, като учените смятали, че това може би се дължало на факта, че притежаването на домашен любимец означавало, че човекът е сериозен и готов за дългосрочни отношения. За мъжете, изглежда, няма значение дали една жена има домашен любимец, или не.

7. Музика

През 2014 г. учени поискали от 1500 жени да изслушат няколко песни - някои от тях сложни, а други - прости. Нивото на сложност се определяло от броя на акордите, използвани в песента. След това участничките в експеримента трябвало да кажат коя от песните ги е привлякла най-много. Повечето жени предпочели по-сложната песен, дори казали, че биха избрали мъже, които са композирали тези песни. Такива експерименти не били провеждани с мъже, така че тук не би могло да се каже дали има връзка между привлекателността на една жена и нейния музикален вкус.

8. Приблизително еднаква привлекателност

Виждаш ли често двойки, в които един от партньорите е по-привлекателен от другия? Вярваш или не, това не се случва често. Учените са открили, че мъжете и жените са по-склонни да изберат партньор, който е почти толкова привлекателен, колкото са и самите те. Но хората, които са по-привлекателни са склонни да прекарват повече време в търсене на атрактивни партньори, просто го правят подсъзнателно. Разбира се, има и изключения.

9. Алтруизъм

Алтруистичното поведение е нещо, което привлича както жените, така и мъжете. Учените дори смятат, че това е генетична характеристика - алтруистичното поведение показва, че даден човек вероятно ще бъде грижовен родител и ще предаде своите гени на следващото поколение.

10. Размерът на обувките

Мъжете са по-склонни да търсят по-малки и фини партньорки. Жените обаче, харесват както мъже с големи обувки, така и такива с по-малки. Всичко зависи от това каква цел преследват. Поради еволюцията хората винаги се опитват да търсят най-добрия партньор, защото има най-добрите гени. Така че, разбира се, високитеи  красиви мъже са по-предпочитани, но за дългосрочни отношения е важно партньорът да се грижи за половинката си и да не се разделя с нея. Според жените мъжете със средна височина и по-малък размер на обувките ще се справят най-добре с това.