Будизмът е божествен път към духовно просветление.

Тази религия ни учи, че всички живи същества са равни. Всичко, което ние създаваме чрез съществуването си, се връща при нас под формата на карма. Будистите вярват, че има 3 основни типа зло (или отрови), които трябва да избягваме: алчност, омраза и невежество. Тези отрови са разпространени навсякъде, отравяйки всичко наоколо, затова тяхното осъзнато избягване ни помага да постигнем просветление.

Будизмът, основан от Сидхарта Гаутама (Буда), е религия, която се практикува в целия свят, особено в азиатските страни. Тя включва медитация като начин за опознаване на истинската си същност и обкръжаващата действителност. Будистите постоянно се опитват да развиват такива качества като доброта, състрадание и осъзнаване, както и да търсят свой собствен начин за духовно просветление.

Това учение е практично и разбираемо. Будистите вярват, че всичко се променя и нищо не трае вечно. Буда ни учи, че всичко в този свят е взаимосвързано. Ако създадете около себе си болка и страдание, те ще имат отрицателно въздействие върху всички живи същества. Според закона на кармата, целият този негативизъм ще се върне при вас, причинявайки ви вреда. Ето защо будизмът учи хората да бъдат отговорни за живота си и да избягват злото.

Според будизма в света има три основни вида зло, които трябва да се избягват.

1. Алчност

"Не животът, не богатството и не властта правят човека роб, а само неговата привързаност към живота, богатството и властта." (Буда)

Алчността идва при човека в много форми като копнеж, жажда, желание, страст, въжделение, похот и подбуда. Но по-често тя се проявява като неспособност да се откажете.

Основната причина за алчността е, че ние търсим своето най-голямо удоволствие и наслада в материалните неща и това ни кара да държим на тях с всички сили. В крайна сметка, ние попадаме в доброволно робство. Ако искате да постигнете нещо, винаги трябва да бъдете готов да се откажете от него.

Справянето с алчността става с помощта на самодисциплина и удовлетворение от това, което имате.

2. Омраза

„Омразата не се преодолява с омраза. Само любовта побеждава омразата. Това е вечен закон." (Буда)

Омразата е изключително жестоко и порочно чувство. Обикновено то е придружено от силен гняв, който разрушава човека психически и/или физически. Омразата е заразна. Тя отравя всичко наоколо. Докато успеете да мигнете, ще потънете в бурното море на отровната омраза, а бреговете на прошката ще бъдат далеч.

Основната причина за омраза, отвращение и гняв е... раздразнителността. Научете се как да я съдържате в себе си, преди тя да ви завладее.

Единственият начин да се справите с омразата, е да изпълните сърцата си с любов, прошка и приемане.

3. Невежество

“Дори един разумен човек би оглупял, ако не се самоусъвършенства.” (Буда)

Някои хора смятат, че невежеството е блаженство, но будистите го приемат за универсално зло. Това качество се проявява в такива форми като заблуда, невежество и безразсъдство. Невежеството ви примамва в бездна, където има само тъмнина.

Това се случва, когато хората се фокусират върху неправилни аспекти на ситуацията и правят предположения, без анализ на причината и следствието.
Просто търсенето на истинската същност на хората и ситуациите може да се превърне в светлината в края на тунела, която ще ви изведе от мрака на невежеството.

Будизмът е отворен за всички хора, независимо от тяхната възраст, пол, раса, каста или убеждения. Това учение помага на хората да станат съзнателни и състрадателни, да бъдат в състояние да покажат доброта и уважение към всички форми на живот. Разбирането на вредите, които трите злини според будизма може да ви причинят, са невероятно мощен инструмент за духовно развитие.

Нека доброто отношение към другите ви помогне да намерите спокойствие в себе си. Избягвайте злото и това със сигурност ще повлияе на живота ви!