Киното ни е завещало десетки и дори стотитици реплики, които са се превърнали в неизменна част от поп културата. Днес ще си припомним както световни класики, така и няколко български фрази, които са ни особено любими.

1939 г.

Филм: „Отнесени от вихъра“

Цитат: „Честно казано, скъпа, изобщо не ми пука.“

Репликата, изречена от Кларк Гейбъл като Рет Бътлър, завинаги се е запетачала в ума на онези, които са гледали филма. От същия филм (а и книга) бихме добавили и репликата на Скарлет „И утре е ден“, с която често отлагаме днешната работа за утре.

1942 г.

Филм: „Казабланка“

Цитат: „Това е за теб, хлапе.“

С тази реплика Рик Блейн (изигран от Хъмфри Богарт) се сбогува с Илза Лунд (Ингрид Бергман). На героите може и да им е трудно да се разделят, но се оказва, че Богарт с радост се е разделил с Бергман, защото изобщо не я харесвал и работата с нея била кошмарна, твърди той.

1950 г.

Филм: „Всичко за Ева“

Цитат: „Затегнете коланите! Очаква ни една разтърсваща нощ.“

Филмът има 14 номинации за „Оскар“, което си е истински рекорд – заедно с „Титаник“, „Всичко за Ева“ има най-много номинации за престижната награда.

1962 г.

Филм: „Доктор Но“

Цитат: „Бонд. Джеймс Бонд.“

Една от най-култовите реплики в киното въобще. Сигурни сме, че хиляди нейни версии са използвани и в другите филми, а и самите вие сте се шегували с нея. Оригиналната реплика е изречена от Шон Конъри като първия филмов Джеймс Бонд.

1965 г.

Филм: „Коледата на Чарли Браун“

Цитат: „Не знаеш ли какво е сарказъм?“

Анимационната поредица е дала на света доста колоритни реплики, но тази ни е доста близка, защото обича сарказма.

1968 г.

Филм: „Планетата на маймуните“

Цитат: „Махни си миризливите лапи от мен, мръсна маймуно.“

Тази реплика е изречена в сцената, в която маймуните за първи път чуват човек да говори... Добро начало за комуникацията между двата вида...

1970 г.

Филм: „Любовна история“

Цитат: „Любовта е никога да не ти се налага да се извиняваш.“

Една прочувствена реплика от един доста драматичен филм. Тази реплика всъщност предизвиква доста дебати и е в основата на много есеистични трудове. Вие какво мислите? В любовта има ли място за извинения?

1974 г.

Филм: „Кръстникът 2“

Цитат: „Дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо.“

Когато една филмова реплика се превърне в житейска философия, това означава, че тя наистина е култова. От първия филм бихме добавили репликата „Ще му направя предложение, на което не може да откаже“.

1975 г.

Филм: „Челюсти“

Цитат: „Ще ни трябва по-голяма лодка.“

Тази култова реплика е родена покрай шега на филмовата площадка. Докато снимали филма, екипът имал логистични затруднения. Сценаристът Карл Готлийб споделя в едно интервю: „Дейвид Заник и Ричард Браун бяха много стиснати продуценти, затова всички често им повтаряхме „Ще ни трябва по-голяма лодка“. Скоро започнахме да си казваме тази реплика всеки път, когато нещо се обърка – ако обядът закъснява, ако имаше твърде високи вълни, все някой казваше „Ще ни трябва по-голяма лодка“.

1976 г.

Филм: „Шофьор на такси“

Цитат: „На мен ли говориш?“

Режисьорът Мартин Скорсезе разкрива, че Робърт де Ниро е измислил репликата на момента, така че тази велика реплика, която сме имитирали безброй пъти, е чиста импровизация.

1977 г.

Филм: „Междузвездни войни“

Цитат: „Нека силата бъде с теб.“

Обичаната поредица на Джордж Лукас ни е дала тази реплика, както и незабравимият момент, в който Дарт Вейдър казва на Люк „Аз съм баща ти“. Впрочем джедаизмът е официална религия, която е доста популярна в САЩ, Европа и Австралия.

1978 г.

Филм: „Топло“

Цитат: „Голям човек е дакелът.“

Според нас за 1978 г. най-култовата реплика си е тази от филма „Топло“, в който един дакел се оказва по-съобразителен от хората около него.

1980 г.

Филм: „Сиянието“

Цитат: „Ето го и Джони.“

Ако сте гледали филма, сигурно в момента ви побиват тръпки. Може би се питате защо Джак Никълсън, след като промушва главата си през разбитата врата, казва „Ето го и Джони“, след като името на героя му е Джак. Оказва се, че актьорът имитира Ед Макмахън от „Тунайт Шоу“ (The Tonight Show), който всяка вечер представял водещия Джони Карсън с думите „Ето го и Джони!“. Режисьорът Стенли Кубрик по-късно споделя, че нямал представа откъде се е взела тази реплика, но я оставил във филма, защото се връзва с цялата атмосфера. Впрочем според едно проучване от 2013 г. това е най-страшната сцена в киното.

Филм: „Дами канят“

Цитат: „Като говориш с мен, ще мълчиш.“

За същата година ще споменем и една българска реплика – тази на Георги Русев като адвокат Балтиев в „Дами канят“.

1982 г.

Филм: „Извънземното“

Цитат: „И-Ти телефон дом.“

В тази сцена Извънземното иска да се обади у дома, а иначе героят е озвучен от възрастната дама Пат Уелш, която пушела по две кутии цигари на ден. За да се постигне по-извънземен ефект, нейният глас е примесен с животински звуци и миксиран с други 16 гласове, включително и този на режисьора Стивън Спилбърг.

Филм: „Куче в чекмедже“

Цитат: „Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път.“

Добавяме и една любима реплика от българското кино, с която родителите ни често се шегуваха.

1983 г.

Филм: „Белязаният“

Цитат: „Кажете здравей на малкия ми приятел.”

След тази реплика Ал Пачино буквално отнася вратата със своя „малък приятел“, който в случая е един немалък автомат.

1984 г.

Филм: „Ловци на духове“

Цитат: „На кого ще се обадите?“

Песента към филма със сигурност е допринесла за това репликата да се набие в главата ни и до днес.

Филм: „Терминатор“

Цитат: „Ще се върна“

Сигурни сме, че в момента в главата ви звучи „Ал би бек“ с акцента на Арнолд Шварценегер.

1985 г.

Филм: „Клуб Закуска“

Цитат: „Яж ми шортите.“

Един по-цензуриран вариант на... Е, сещате се. Репликата е отправена към злия директор на училището. По-късно тази реплика се превръща в запазена марка на Барт Симпсън в анимационния сериал „Семейство Симпсън“, който започва своето излъчване 4 години след появата на „Клуб Закуска“.

1986 г.

Филм: „Топ Гън“

Цитат: „Чувствам необходимостта – необходимостта от бързата скорост.“

Един от най-известните филми в резюмето на Том Круз. Тази реплика най-вероятно е девиз на много шофьори.

1987 г.

Филм: „Мръсни танци“

Цитат: „Никой не може да слага Бейби в ъгъла.“

Думите са изречени от Патрик Суейзи с най-сериозната физиономия на света на самия финал на „Мръсни танци“. Репликата е култова, но няма как да не я определим като доста сладникава. Оказва се, че Патрик Суейзи е мразил тази реплика, а и самата сценаристка Елинор Бъргстайн не я е харесвала. „Не мисля, че някой от нас мислеше, че репликата е особено добра, казва тя в едно интервю. Патрик дори не искаше да я казва. Но аз го убедих да я каже веднъж, а на следващия дубъл да не я казва, а просто да произнесе речта на сцената, пък току-виж не използваме репликата. Е, накрая все пак решихме да я включим.“

1988 г.

Филм: „Кой натопи заека Роджър?“

Цитат: „Заек ли има в джоба ти, или просто се радваш да ме видиш?“

Сценаристите са искали да вкарат малко хумор за възрастни в това детско филмче и така се ражда пиперливата шега на Долорес, която днес се е превърнала в култова реплика.

Филм: „Вчера“

Цитат:  „Сега ще видите вий кон боб яде ли.“

Най-емблематичната реплика от българското кино през 1988 г. е заканата на математика Баръмов, в чиято роля е Никола Рударов. Според фолклора оригинално се казва „Магаре боб яде ли“ и се употребява за нещо невъзможно и много невероятно. Вече покойният Рударов преди години признава, че навсякъде хората го закачат с тази реплика. Даже когато се оперирал от херния, хирургът го посрещнал с думите „Кон боб яде ли? Сега ще видиш ти кон боб ли яде!”

1989 г.

Филм: „Когато Хари срещна Сали.“

Цитат: „И аз искам от същото.“

В опит да докаже, че жените могат да симулират оргазъм, Сали (Мег Райън) симулира един точно пред Хари (Били Кристъл), докато двамата са в ресторант. Идеята за тази сцена се заражда по време на репетициите, по време на които двама от сценаристите обсъждали темата. Райън се намесила и предложила да симулира оргазъм на публично място и дори предложила някоя възрастна жена да каже „И аз искам от същото“.

1990 г.

Филм: „Сам вкъщи“

Цитат: „Задръж рестото, мръсно животно!“

Докато е сам вкъщи, Кевин си пуска стар гангстерски филм, за да заблуди престъпниците, че в къщата има и възрастен човек. Всъщност сред гангстерските класики няма филм с такава реплика, тя е измислена специално за „Сам вкъщи“.

1991 г.

Филм: „Мълчанието на агнетата“

Цитат: „Ще вечерям с един приятел.“

Любителите на черния хумор със сигурност се смеят на тази реплика, изречена от Ханибъл Лектър, но като се сетим за филма, ни побиват тръпки.

Филм: „Терминатор 2“

Цитат: „Аста ла виста, бейби!“

Добавяме и култовата реплика на Терминатора от втория филм от поредицата. Просто перфектната реплика за чао, нали?

1992 г.

Филм: „Тяхната собствена лига“

Цитат: „В бейзбола няма място за сълзи.“

На сълзите на Евелин треньорът Джими Дюган (Том Ханкс) отговаря с тази култова реплика.

1993 г.

Филм: „Заслепени и объркани“

Цитат: „Добре, добре, добре.“

Чувате ли как Матю Макконъхи казва „олрайт, олрайт, олрайт“? Тази реплика е станала толкова култова, че се е превърнала в неизменна част от образа на самия актьор. В едно интервю Макконъхи обяснява, че героят му във филма се интересувал само от три неща в живота – колата си, наркотиците и рокендрола, затова решил да произнесе три от замислените четири „добрета“.

1994 г.

Филм: „Форест Гъмп“

Цитат: „Мама винаги казваше, че животът е като кутия с бонбони. Никога не знаеш какъв ще ти се падне.“

Култова реплика, която също се е превърнала в нещо като житейска философия. Но знаете ли, че филмът е базиран на книга със същото име, в която не присъства нито тази фраза, нито другата култова реплика „Бягай, Форест! Бягай!“.

1995 г.

Филм: „Аполо 13“

Цитат: „Хюстън, имаме проблем.“

Реплика, която след това можете да чуете и в много други филми, а може би и самите вие сте използвали за някоя напечена ситуация. Всъщност това е грешно предадена реплика между астронавта на „Аполо 13“ Джон Суигърт и Центъра за управление на полетите на НАСА, който се намира в Хюстън. Когато истинските астронавти откриват, че експлозия е повредила част от кораба им, те се обръщат към Центъра в Хюстън с думите „Добре, Хюстън, мисля, че имахме проблем“. Репликата обаче не звучи толкова драматично и за филма е променена на „Хюстън, имаме проблем“.

1996 г.

Филм: „Джери Макгуайър“

Цитат: „Спечели ме още на здравей.“

Думи, които днес ще откриете на картички, във филми, книги и най-вече в предложенията за брак. Във филма са изречени от Рене Зелуегър към Том Круз.

1997 г.

Филм: „Титаник“

Цитат: „Аз съм кралят на света!“

Естествено, никой не може да забрави тази реплика, изречена от Леонардо ди Каприо, но знаете ли, че когато Джеймс Камерън получава „Оскар“ за най-добър режисьор, той също изкрещява прочутата реплика от сцената?

1998 г.

Филм: „Ах, тази Мери“

Цитат: „Не мога да повярвам, че ми знае името. Дори някои от приятелите ми не ми знаят името.“

Тази забавна реплика е произнесена от Тед (Бен Стилър), който е един от мъжете, които се борят за вниманието на очарователната Мери (Камерън Диас) в една от любимите ни комедии от 90-те.

1999 г.

Филм: „Шесто чувство“

Цитат: „Виждам мъртъвци.“

В този филм има много по-страшни моменти, но от краткото изречение, произнесено от Хейли Джоъл Осмънт, определено ни побиват тръпки.

2001 г.

Филм: „Хари Потър и философският камък“

Цитат: „Ти си магьосник, Хари.“

Със сигурност сте си мечтали някога и вие да чуете тази реплика по свой адрес, но ще останем само с мечтите.

2002 г.

Филм: „Властелинът на пръстените: Двете кули“

Цитат: „Безценното ми.“

Няма смисъл да отричате, сигурни сме, че поне веднъж в живота си сте имитирали Ам-гъл и сте произнасяли тези две думички с преправен, зловещ глас. Актьорът Анди Съркис, който играе Ам-гъл, казва, че никога не се уморява да произнася репликата за феновете, които искат да я чуят. И докато феновете и телевизионните водещи постоянно го молят да си преправя гласа като Ам-гъл, Съркис разказва, че собствените му три деца отдавна вече не се впечатляват от това, че някога е изиграл злия хобит, обсебен от Пръстена.