Какъв празник почита православната църква на 25-ти септември? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 25-ти септември.

На 25-ти септември православната църква чества успение на преподобни Сергий Родонешки чудотворец.

Според преданието той живял през 14-ти век и оказал много голямо влияние върху монашеството в цяла Русия.

Свети преподобни Сергий Радонежски се родил в благочестиво и знатно семейство и още от първите дни след раждането си той учудвал всички с постническите си навици – в дните сряда и петък, които са дните на пост, той отказвал да приема мляко от майка си. Той отказвал и тогава, когато майка му е яла месо в постни дни. Тя забелязала това и престанала да яде месна храна.

Свети Сергий тръгнал на училище на 7 години с огромно желание, но не му се отдавало, тъй като учителите му го наказвали, а приятелите му се подигравали. Момчето се молело на Бога да просветли разума му и да може да се учи.

Един ден момчето търсело кон в полето, срещнал възрастен монах и му споделил мъката си. Старецът видял чистото сърце на момчето и се помолил на Бога за него. А след това му казал: "Дете мое, отсега Бог ти дава да напредваш в учението и да надминеш своите братя и връстници." Монахът дал на момчето парче просфора и казал: "Вземи и изяж това. То ти се дава по благодат Божия и за да придобиеш разум да разбираш Светото Писание."

След това Свети Сергий показвал много добри резултати в учението и до днес мнозина прибягват към неговото молитвено застъпничество, когато гонят успех в учението или пък търсят духовна мъдрост.

На 25-ти септември имен ден празнуват Сергей и Ефросиния. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!