От години се твърди, че кокосовото масло е едно от най-полезните масла както за готвене, така и като част от козметичните ни процедури. Но може би и това твърдение е било просто поредният мит, в който сме повярвали?

Преди няколко дни д-р Карин Мичълс, професор в училището по обществено здравеопазване „Т.Х. Чан“ в Харвард и директор на Института по профилактика и туморна епидемиология към Фрайбургския университет, заяви в своята лекция „Кокосовото масло и други грешки на храненето“ (Coconut Oil and other Nutritional Errors), че кокосовото масло е „чиста отрова“ и една от „най-лошите храни, която може да консумирате“.

Според д-р Мичълс не съществува проучване, което да доказва ползите от кокосовото масло, а напротив – то е по-вредно и от свинската мас, защото е съставено почти изцяло от наситени мазнини, които могат да доведат до запушване на артериите.

Експертите препоръчват да се консумират ненаситени мазнини, като зехтин или рапично масло. Лененото масло пък не може да се използва за пържене, но е богато на омега-3 мастни киселини и е полезно за организма ни.

Друг професор, също от Харвард, е на малко по-умерено мнение: „Кокосовото масло се намира някъде по средата. Вероятно е по-добро от хидрогенираните мазнини (като маргарина и палмовото масло), които са богати на трансмазнини, но едва ли е по-добро от ненаситените растителни мазнини като зехтина или рапичното масло“, казва д-р Уолтър Уилет.

Други експерти напомнят, че кокосовото масло повишава нивата на лошия холестерол, но в същото време повишава и добрия холестерол, и то повече от всяка друга наситена мазнина, което отслабва вредното му действие върху сърдечно-съдовата система, но вероятно пак е по-добре да изберете ненаситени мазнини.

Мичълс обръща внимание и на други суперхрани, като акаи бери, матча и семената от чиа. Тя не ги нарича „вредни“, но според нея ползите от тях са преувеличени, защото полезните вещества, с които тези продукти се хвалят, много по-лесно могат да бъдат набавени от по-достъпни продукти като морковите, черешите и кайсиите.

Наистина ли наситените мазнини са толкова страшни?

Повечето експерти са съгласни, че зехтинът и лененото масло са важна част от здравословния начин на хранене, но за наситените мазнини все още се водят дебати. Някои ги смятат за голямо зло, което трябва да избягваме на всяка цена, но други не са толкова сигурни и просто препоръчват да ги ядем в умерени количества.

Едно американско проучване показва, че хората, които редовно консумират сирене, пълномаслено мляко и други млечни продукти, богати на наситени мазнини, всъщност не са по-застрашени от инфаркт, сърдечен удар или други подобни заболявания в сравнение с хората, които избягват такива продукти.

Друго проучване, в което участие са взели 135 хил. души от 18 различни държави, показва, че диета с много мазнини и малко въглехидрати намалява риска от преждевременна смърт с 23%. И нещо повече – не е имало значение дали мазнините са предимно наситени, или ненаситени. „Не е нужно напълно да спирате кокосовото масло, но да ограничите неговата консумация, да го използвате само когато търсите специфичен вкус, например за тайландско ястие или за някой специален десерт“, казва проф. Уолтър Уилет.

Така че дебатът продължава.