Всяка дама иска да запази кожата си еластична възможно най-дълго време. В тази статия ви представяме един изпитан домашен метод, чрез който може да си набавите така желаният колаген.

Нека първо да си отговорим на въпроса "Защо ни е нужен колаген?"

Колагенът е вид нишковиден протеин, който се среща във всички тъкани на човешкото тяло. Името на протеина идва от гръцката дума kolla, която означава "лепило". Това никак не е случайно: много експерти сравняват основната функция на колагена с лепилото. Неговите молекули образуват дълги тънки протеинови влакна, наречени фибрили. Те служат за закрепване на тъканните клетки и свързване на тялото ни в едно цяло. Колагенът участва в „изграждането“ на ставите, костите, сухожилията, косата, ноктите и кожата и образува стените на вените, артериите и капилярите. 

За съжаление обаче, колкото повече остаряваме, толкова по-трудно е за нашето тялото да произвежда собствен колаген. След известно време липсата на колаген вече може да се отрази на самата здравина на костите, ставите и кръвоносните съдове, което води до развитие на различни хронични заболявания.

Редица изследвания сочат, че костният бульон е най-добрият източник на колаген. Той се приготвя много лесно от различни кости на прици и риби на слаб огън. Продължителното кипене образува така желания бульон. Не звучи никак вкусно, но се съдържа голямо количество съидеинителна тъкан, в която именно се съдържа колагенът.

Как правилно да приготвите костния бульон?

За да приготвиш бульона, ще ти трябват кости - от каквато и да е птица или риба. Можеш да избиреш, разбира се, според товя вкус, но трябва да се има предвид, че морският колаген е възможно най-близък по състав до този, който се съдържа в човешкото тяло, което означава, че ще се усвоява по-добре от животинския. Бульонът се препоръчва да се готви от 8 до 72 часа: колкото по-дълго - толкова повече колаген ще съдържа той. За вкус можете да добавите моркови, лук и всякакви подправки. Готовият бульон може да се съхранява в хладилник в стъклени буркани с капаци за 5-7 дни или да се замрази на порции.

Не е толкова трудно, нали?