Знам, че съм мекушава по отношение на режима на децата си. След като съм работила през целия ден и след това съм тичала да ги взема от тренировката по бейзбол или религиозното училище, съм щастлива да открадна няколко допълнителни минути с децата си. Но наскоро прочетох нещо, което ме накара да преосмисля кога точно ще угася лампите и ще ги завия в креватчетата им.

В своя публикация озаглавена "В защита на абсурдно ранния вечерен час", Мелинда Венер Мойер пише, че 2-годишното й дете си ляга в 19 часа, а 5-годишното - в 19:30. Тя поддържа този вечерен час целогодишно, независимо от партитата, които пропускат или събитията, от които трябва да си тръгнат по-рано. Тя пише:

"Децата ми са по-щастливи и са по-забавна компания, когато се придържаме към последователно и ранно лягане. И откакто започнах да се вглеждам в научните доказателства, съм все по-убедена, че колкото по-рано кажете "Лека нощ", толкова по-добре. Изследванията показват, че ранното приспиване на децата е от полза за тяхното физическо, емоционално и познавателно развитие. Не само, че спят повече, когато угасите светлините рано, но и получават по-голям дял възстановителен сън. Ранния вечерен час при децата е страхотен и за родителския здрав разум. Да пиете чаша вино в мълчание? Да се сгушите в съпруга си, докато гледате филм за възрастни? Това е постижимо."

Докато Мойер признава, че ранното лягане може да не сработи при всички, изследванията и експертите изглежда са категорични, че това е правилният начин. Докато аз живеех с впечатлението, че от единствено значение е общият брой на часовете, в които детето спи, доктор Марк Вайсблут, популярен педиатър и автор на книги за здравословен сън твърди друго: "Кога едно дете заспива е толкова важно, а и може би по-важно, от това колко спи".

Време ли е да дадете на децата си по-ранен вечерен час? Може би. В една своя статия, доктор Вайсблут заявява, че родителите трябва да следят поведението на детето си в часовете между 16:00 и 18:00 или между 17:00 и 19:00, ако детето им е по-голямо. Ако са ядосани, раздразнителни или апатични, е добре да наложите по-ранно лягане. Той предлага да се опитате да приспивате детето си с 20 минути по-рано в продължение на няколко нощи подред. "Ако заспива по-лесно, тогава трябва да му поставите по-ранен час за лягане".

Все още не съм сигурна дали по-ранното лягане ще сработи у дома, но съм готова да го пробвам. Защото ако тези допълнителни минути понякога са приятни, те по-често са изпълнени с гневно поведение, което само ме кара да си мечтая да бях приспала децата си по-рано. Ако не сте убедени, че лягане в 19:30 е подходящо за вашето дете, вижте тази диаграма, която ще ви покаже в колко часа е добре да си ляга хлапето ви според възрастта му.

- Ребека Грубер