Често ли прегръщаш бебето си? Ако отговорът ти е „да“, не трябва да преставаш да го правиш. Прегръщай го дори повече, защото според едно ново проучване, физическата нежност по време на фазата на развитието на бебето, е по-важна отколкото си мислиш.

С други думи, според проучване на Националната детска болница на Охайо, колкото повече прегръщаш бебето си, толкова повече ще стимулираш растежа и развитието на мозъка му.

Изследването включва 125 бебета, родени според термина и по-рано, като се наблюдава как реагират на физическо докосване. Оказва се, че бебетата, родени „навреме“ реагират по-добре отколкото преждевременно родените. Интересен факт е, че всички бебчета, на които им се дава повече физическо внимание от болничния персонал или от родителите им, показват по-добър и по-голям „мозъчен“ отговор.

Според изследователят д-р Натали Мейтър, резултатите ни показват, че само една проста прегръдка или полюшване би могло да повлияе положително на структурата и развитието на мозъка.

„Уверяването, че преждевременно родените бебета получават позитивно и подкрепящо докосване като допира на кожа до кожа от родителите си е много важно. Така мозъкът им отговаря на нежното докосване по подобен начин, по който бебетата преживяват цялата бременност в утробата на майка си,“ казва д-р Натали Мейтър.

Излиза, че физическото докосване и грижа за жизненоважни за развитието на мозъка, особено в периода, в които бебето се развива.

Така че, прегръщай бебето си възможно най-много!