Повечето родители мислят, че детето им е малък гений и може би е напълно нормално тъй като в човешката природа е заложено да мислим, че детето ни е страхотно. Но какво казват психолозите за надарените и талантливи деца?

Изследванията показват, че високоинтелигентните малчугани обикновено споделят ключови особености, които са очевидни от ранна възраст. Не всички малки гении влизат в този профил, но ако детето ти показва повечето от тези характеристики, може да има висок коефициент на интелигентност. Ето и кои са тези ранни признаци:

1. Има талант за запазване на информацията

Надарени деца имат невероятни способности за памет. Те поглъщат много повече информация от връстниците си. Това означава, че учат бързо. Когато въвеждаш талантливо дете в сложна идея или теория, трябва да му я обясниш веднъж.

2. Писмените му умения са значително над средните за възрастта му

Децата с висок коефициент на интелигентност обикновено се научават да четат сами преди четиригодишна възраст. За сравнение, повечето хлапета не придобиват това умение преди шест или седемгодишна възраст. Надарените деца обикновено обичат да четат, тъй като това им позволява да разширят знанията си и да преследват интересите си.

3. Има добро чувство за хумор

Способността да правиш и оценяваш шегите изисква нюансирано разбиране на езика, социално взаимодействие и познаване на двойни значения. Най-интелигентните хора са с бърз ум. Малчуганите, които показват отлично чувство за хумор от най-ранна възраст, вероятно ще имат висок коефициент на интелигентност.

4. Задава много въпроси

Повечето деца са любопитни за света около тях, но надарените са особено склонни да задават въпроси, които им позволяват да изследват нови идеи. Те имат ненаситен апетит за учене и се радват на дълги дискусии за новите концепции, с които се сблъскват. Често ще ги чуеш да питат "Защо?" и "Какво означава това?" Като родител, може да ти е трудно да се придържаш към този постоянен поток от въпроси.

5. Обича да говори с възрастните, а не с други деца

Талантливото хлапе обикновено е разочаровано от ограниченията, които усеща във връстниците си. В резултат на това често предпочита да говори с по-големи деца и възрастни. Високоинтелигентните деца биха могли да бъдат описани като самотни от учителите си, но все пак се оживяват и са нетърпеливи в разговор с хора, които са способни да ги разберат. Често са описвани като "емоционално интензивни" и имат талант да реагират на промяната в настроението на тези около тях. Това може да доведе до неудобни ситуации, при които родителите и учителите трябва да признаят чувствата на детето по такъв начин, че да не се стигне до споделяне на неподходяща информация за възрастта му. Например, то може да реагира на напрежението между родителите си и да е усетило, че те мислят за раздяла, но някои причини за развод, като изневярата например, не са подходящи теми за обсъждане с малки деца. Родителят може да бъде изкушен да се довери на наследника си, но не е уместно да го натоварва с личните си проблеми.

6. Показва тенденция към перфекционизъм

Умните деца искат да стават все по-добри. От ранна възраст те умеят да ценят целите и плановете си. Това се отнася и за личните им постижения. Обикновено се съсредоточават върху добро справяне в училище, но също така инвестират своите време и усилия в лични проекти, които им позволяват да развиват интересите си. Надарените хлапета често са разочаровани от себе си, ако не успеят да изпълнят собствените си стандарти, което може да изглежда нереалистично за други хора. Ако не са научени да приемат неуспеха и да преодоляват спънките, могат да се депресират и да станат свръхчувствителни към критиките.

7. Обича музиката

Някои изследвания показват, че съществува връзка между коефициента на интелигентност и музикалния талант. Освен това, музикалното обучение подобрява когнитивното функциониране с течение на времето, което означава, че връзката работи в двете посоки. Ако детето ти показва способност да свири на музикален инструмент, вероятно е талантливо.

Какво трябва да направиш, ако смяташ, че детето ти е надарено?

За да се възползват максимално от училището, високоинтелигентните деца трябва да бъдат изтласкани по-далеч от своите връстници. Въпреки че зависи от държавата, в повечето училища имат програма за талантливи ученици. Започни с разговор с учителя на детето си. Попитай дали смята, че могат да му се възложат по-трудни задачи и дали би било добър кандидат за специални програми в училището. Може също така да поискаш среща с училищния психолог, който ще може да тества когнитивните способности на наследника ти и да ти препоръча образователни стратегии, които да му помогнат да реализира пълния си потенциал.