Съвременните технологии промениха в много аспекти начина ни на работа и ни улесниха в ежедневието, но цената, която плащаме за всички тези удобства често се оказва твърде висока. Десетките часове, прекарани пред компютъра, могат да ни причинят сериозни здравословни проблеми. Какви са те и как да си помогнем?

Хронично главоболие или контузена ръка – кой е виновникът?

Свикнали сме да мислим, че работата в офиса не е като извършването на тежка физическа дейност. Затова сме толкова изненадани, когато се сдобием с травма на ръката, със ставни болки, с хронично главоболие или чуем стряскаща диагноза от лекаря за изменения на шийните прешлени или други проблеми с гръбначния стълб.

Стоенето пред компютъра в една и съща поза през целия работен ден претоварва опорно-двигателния апарат, засяга мускулите и сухожилията на цялото тяло. И докато работниците на полето или на строежа осъзнават тежкия си труд и си дават периодично почивка, служителите в офиса по 8 часа на ден, без отдих, извършват милиони движения, без да се замислят какво причиняват на тялото си.

Първите оплаквания от продължителното обездвижване обикновено са болки в гърба, ръцете, краката. Въпреки това, повечето хора нямат съзнанието, че са изправени пред сериозни здравословни проблеми. И търсят лекарска помощ едва, когато болката стане нетърпима. Междувременно обаче са минали години и са настъпили необратими органични промени. Липсата на движение лишава междупрешленните дискове на гръбнака от „смазване“ и те се износват по-бързо. Оплакванията от главоболие също могат да са свързани с измененията на гръбначните прешлени или пък с претоварването на очите.

Можем ли да си помогнем?

„Ти си толкова млад, колкото млад е гръбнакът ти“, гласи древна китайска поговорка. Съдейки по нея, работещите в офиса бързо се превръщат в „млади старци”. А ако не се лекуват навреме и с подходящи методи, може да стигнат и до инвалидизация.

За съжаление при костно-ставните оплаквания и болести традиционната медицина действа предимно чрез медикаментозно обезболяване с нестероидни противовъзпалителни лекарства. Това води до временно облекчение, но не може да спре прогресирането на болестта. Нещо повече – голяма част от използваните медикаменти имат нежелани странични ефекти, например върху стомашно-чревния тракт. Затова е разумно да потърсим други решения, за да не стане като в поговорката „Вместо да изпиша вежди, изваждам очи”.

Ранната профилактика и използването на средствата на физиотерапията и балнеолечението са подходящи оръжия за противодействие.

Терапията с Шуслерови соли също е ефективно средство за профилактика и лечение при подобни проблеми. Минералните соли помагат за ограничаване и отстраняване на възрастовите изменения и увреждания на опорно-двигателния апарат. Намаляват отлагането на калцификати (шипове), предотвратяват деформациите на гръбнака и ставите. Подходящата комбинация за работещите на компютър включва Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) - №1 калциев флуорид, №2 калциев фосфат, №7 магнезиев фосфат и №11 силицея. Вземайте по 5 таблетки от всяка сол на ден, за 2-3 месеца. Профилактично правете по 2-3 курса годишно.

Сол №1 отговаря за еластичността и тонуса на съединителната тъкан. Използва се при деформации на гръбнака, кости и стави. Сол №2 е основната сол за растеж и изграждане на тъкани и кости. Сол №11 отговаря за еластичността и здравината на кости и сухожилия. А сол №7 облекчава при болки и спазми в мускулите. Тази сол е добре да се прилага ежедневно и под формата на мехлем. Шуслеровият мехлем №7 се нанася 1-3 пъти дневно в зоните с дискомфорт и болка – мускулите на врата, раменете, ръцете и навсякъде, където има болка. Лекото масажиране и втриване бързо облекчава.

Как още да се погрижим за себе си

Има прости мерки, които можем да вземем, за да запазим здравето си. Те са задължителни и в случаите, когато вече сме се сдобили със здравословни проблеми.

- Важно е да имаме кратки почивки на всеки 15 минути, да ставаме от стола и да се раздвижим на всеки час. През паузите да правим елементарни упражнения (напирмер свиване и разпъване на пръстите на ръцете, наклони и въртене на главата и раменете и др.)

- За облекчаване на ръцете има подлакътници и възглавнички за китките – добре е те да се използват.

- Височината на стола е важно да е добре преценена - краката спокойно да стъпват на пода, коленете да са на нивото на бедрата, при сядане гърбът да не е приведен напред.

- Повече движение – фитнес и разходки. А движението на открито е и най-добрият начин да се разтоварим от стреса, натрупан в офиса и пред компютъра. Препоръката е до 40-50-годишна възраст да извървяваме по 8 км дневно (около 12 000 крачки). В случай, че не разполагате с достатъчно време, отделете поне половин час от деня си, за да се раздвижите по някакъв начин.

- Можем да използваме антистрес техники като йога и релаксация. Оказва се, че над 80% от всички заболявания са психосоматични, а болестите на костно-двигателния апарат често са провокирани от стрес. Доказано е, че проблемите в мускулите, сухожилията и костите често се проявяват при хора, които са прекалено взискателни и критични, или прекалено отстъпчиви и потискат емоциите си.