„Случвало ти се е да не предприемеш решаваща стъпка в кариерата си, защото всички лоши сценарии, които могат да се случат, са надделели. Случвало ли ти се е да предпочиташ да стоиш на едно и също място?

Мислила ли си си: „Ами ако се проваля? Ами ако хората не ме оценят? Ако не успея да постигна нищо?”

Променяла ли си плановете си, за които тъй дълго си зажадувала, защото си решила, че може би другите няма да приемат добре решението ти, защото е твърде голяма промяна? Случвало ли ти се е да възпираш любовта си, защото си мислела, че не си достатъчно добра, защото си се притеснявала да се отдадеш напълно, да бъдеш уязвима? Ако си отговорила утвърдително на поне един въпрос, значи в теб, дълбоко в ума ти, живее крадец... и неговото име е Страх.

Страхът е твой враг. Враг, който не се бои да атакува посред бял ден, той идва да краде от живота ни всеки ден, когато правим решения, които ще променят живота ни. Страхът обикновено е неоправдан, нереалистичен, безименен и нелогичен. И аз съм се страхувал. В такива моменти виждах само чудовища, които ме дебнат в мрака.

Разбира се, не мисля, че страхът е винаги лош. Понякога страхът ни предпазва от взимането на лошо решение. Някои хора се мотивират от страховете си, за да станат по-добри. Страхът от провал мотивира други да положат допълнителни усилия, благодарение на които жънат успехи. В тези случаи негативната емоция е използвана за добро.

Но в повечето случаи, страхът ни ограничава. Той ни държи в плен. Пречи ни да си поемем дъх точно когато имаме най-голяма нужда от кислород. Страхът ни кара да виждаме само негативите в дадена ситуация, независимо колко много са нейните позитиви. Страхът изсмуква живота от нас.

Въпреки че страхът ни се струва съвсем реален, той е плот само на нашето подсъзнание. Точно така. В мрака няма чудовища. Страхът не съществува никъде другаде, освен в ума ни. Само ако обръщаме внимание на тези чудовища те се превръщат в наша реалност.

Ако не се отърсим от страха, никога няма да бъдем свободни. Ако постоянно обмисляш какво може да се обърка в живота, кариерата и връзката ти, ти възпираш щастието си. Животът, изпълнен с постоянен страх, е безсмислен.

Страхът те убива. Страхът те държи постоянно на ръба и те превръща в обикновен човек, а ти си роден с потенциал за много повече от това. Страхът бавно се настанява в ума ни и създава мрак, който никога преди не е съществувал. Страхът ти казва, че ще се провалиш, но ти имаш всичко нужно, за да успееш. Страхът ти е този, който ти казва да не се влюбваш, защото ще те напуснат. Но така никога няма да обичаш и да срещнеш любовта. Страхът ти пречи да живееш!

Ако не искаш да съжаляваш един ден, трябва да се освободиш от страха. За целта ще ти дам няколко съвета, които сработиха при мен, вярвам, че ще помогнат и на теб:

1. Назови страховете си

Не можеш да се бориш с непознатото. От какво те е страх? Какви картини виждаш в главата си? Назови страховете си и ги опознай.

2. Говори с някого

Когато умът ти се изпълни с негативни мисли, един от най-добрите начини да ги разсееш е да поговориш с някого. Този човек може да е приятел, любим, родител или психолог, просто някого, с когото се чувстваш комфортно и спокойно.

3. Бъди позитивна

Негативността е семенцето, което се превръща в страх. Изтръгни този страх със силата на позитивното мислене. Вместо да си мислиш за всички лоши развои, помисли за всички положителни неща, които могат да се случат. Не се фокусирай върху негативното.

4. Изправи се пред страховете си

Никога не бягай от страховете. Не си измисляй оправдания, за да ги избегнеш. Изправи се пред тях и ги пребори с разум. Ако се изправиш пред тях с логика, те ще станат по-малки, защото ти самата започваш да осъзнаваш, че положението не е толкова лошо, колкото си го представяш.

Не позволявай на страха да управлява живота ти! Бори се!”

Нейтън Кърън