На днешния 14-ти септември Православната църква отбелязва един от най-важните си и тържествени празници - въздвижение на Светия животворящ кръст Господен, известен още като Кръстовден.

На Кръстовден се спазва строг пост

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината- на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1-ви август и на 14-ти септември. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците  ръсят с кръст по домовете за блогословение.

Традиции и поверия на днешния празник

Смята се, че в нощта срещу Кръстовден, Господ слиза на земята и изпълнява всяко откровено желание. Народът вярва, че на Кръстовден "денят и нощта се кръстосват", което ще рече, че стават равни по времетраене. Смята се, че на този ден настъпва есенният сезон - времето се застудява, водите на морето и реките изстиват. В някои български краища се поставя началото на есенната оран и сеитба, с празника започва и гроздоберът.

В отделни селища на Североизточна България на този ден се организират общоселски сборове, на които се правят курбани, устройват се тържествени трапези, придружени с песни и танци. Вярва се, че небето се отваря и се случват чудеса. Пожелайте си нещо, днес!