Официалното откриване на обновената фасада и дворното пространство на Къщата - музей „Пейо Яворов“ ще се състои на 21 май, от. 19:00 часа. 

На същата дата отбелязваме дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите”.

Откриването на обновената фасада на емблематичната сграда, ремонтът на която започна през втората половина на април т.г., ще е с участието и на струнен квартет на студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а актьорът Янко Лозанов ще рецитира стихове на Пейо Яворов пред събралите се на тържеството в дома на поета ценители на поезията. В двора на ремонтираната къща на П.К. Яворов на ул. „Г.С. Раковски” в Нощта на музеите ще бъде експонирана и изложбата „Път, на който не съзирам края…“, посветена на големия български поет, съобщиха от Националния литературен музей. От Музея допълниха също, че очакват и рекорден брой посетители в предстоящото издание на Европейската „Нощ на музеите” на 21 май т.г., когато по традиция десетки музеи и галерии ще отворят безплатно вратите си за всички желаещи. 

Домът е бил обитаван от Яворов и неговата любима Лора в единствената и последна година от техния съвместен живот. В музея посетителите могат да разгледат малкия салон, където двамата са посрещали своите гости, сред които известни писатели и македонски революционери. 

В къщата можете да видите и част от наметалото на Лора, както и черната й сватбена рокля. Сватбата на Лора и Яворов е била импровизирана, защото са притиснати от историческите събития. Двамата сключват брак на 19 септември 1912 г., а писателят заминава на фронта на 22 септември. Черната рокля всъщност е била носена от Лора и в последната вечер от нейния живот. 

В къщата в София може да бъде видян и кабинетът на писателя. Мястото е натоварено с много тежки събития. Тук на 30 ноември 1913 г. Лора слага край на живота си. Малко след това, шокиран, прави опит да се самоубие и самият Яворов, но бива спасен.

Къщата-музей "Пейо Яворов" се намира на ул. „Г.С. Раковски” № 136 в София