Ако имаш късмет, в живота ти има страхотна леля – вярна приятелка, която е готова да те подкрепи в трудните моменти и да те развесели, когато е нужно. Лелите са много важни за всяко дете и играят не по-малка роля от родителите и бабите и дядовците.

Ако не ни вярвате колко важниса лелите, имаме няколко доказателства, с които ще ви убедим:

Лелята е един от малкото хора, които познават детето от раждането му. Тя е била негова бавачка, познава навиците му и е участвала във възпитанието и отглеждането му.

Въпреки че тя е по-възрастна от детето, тя може да му бъде и приятел. Тъй като не му е майка или баба, детето се чувства по-свободно с нея и по-лесно открива общ език. В същото време детето я възприема като авторитетна фигура и се учи от нея.

Тъй като децата често се страхуват как ще реагират родителите им от дадена новина, на тях им е по-лесно да говорят за проблемите си с друг човек. Лелята хем може да им даде мъдър съвет, хем няма да реагира с гняв, обвинения и разочарование.

Присъствието на лелята в живота на детето му показва как трябва да изглежда едно задружно семейство. Щом майка му е била близка със сестра си, то ще се опита да постигне същото със собствените си сестри или братя. Такива деца много повече ще ценят семейните взаимоотношения в сравнения с деца, които нямат лели или чичовци.

Лелята на детето много добре познава родителите на детето и може да му разкаже много за тях. Тези споделени истории заздравяват връзката ѝ с детето. А чрез спомените си позволява на детето да погледне на родителите си с нови очи. А и нека бъдем честни – историите за младостта на родителите ни, разказани от другиго, който няма да ги цензурира, са винаги интересни.

Тъй като лелята е близка и с детето, и с родителите, тя може да служи като медиатор и посредник. Във всяко семейство възникват проблеми, а родителите често не знаят как да говорят с децата си, децата пък на свой ред вярват, че възрастните не ги разбират. Лелята може да помогне и на двете страни и да ги сдобри.

Ако лелята има деца, детето ще има братовчеди, с които да си играе. А ако лелята няма деца, нейните племенници са чудесна възможност да се „упражнява“ за своите деца и дотогава да отдаде цялата си любов и грижа на своите племенници.

Ролята на лелята е огромна. Тя е важна фигура в живота на детето и е част от семейството. Лелята винаги ще е до своите племенници, защото ги обича като свои деца.