Писателят и баща на няколко деца Майк Бери обяснява в блога си защо съпругата му е по-важна от децата му и защо тази идея трябва да бъде приета от всяко семейство. Статията му става много популярна и разделя хората на групи - някои го критикуват, а други са вдъхновени от него, тъй като наистина променя начина им на мислене.

Майк и съпругата му Кристин отглеждат 8 осиновени деца. Те са щастливо женени от 17 години и са много активни социално, за да помогнат на други семейства да се справят с проблемите и да изградят хармонична връзка.
Ето и интересната статия на Майк:

Обикновено е 20:30, когато предупреждавам двете си дъщери тийнейджърки, че е време. В 21 часа им казвам: "Трябва да отидете в стаята си". Правя това почти всяка вечер. И те всеки път отвръщат: "Защо трябва да си легнем в 21? Вече не сме деца! "„Не е нужно да си лягате, просто ви моля да напуснете хола. С мама не сме се виждали през целия ден, защото сме били съсредоточени върху работата си. Нуждаем се от време, за да бъдем заедно.Момичетата завъртат очи.Честно казано, сме следвали това правило толкова дълго, че дори не мога да си спомня от кога. Родители сме от 15 години и децата никога не са отнемали цялото ни време. Съпругата ми и аз прекарваме много време с тях, но никога 24/7. Обичаме ги, разбира се, те играят огромна роля в живота ни. Винаги могат да разчитат на нас и да получат помощ и подкрепа.Но освен децата има "нас". Нашата връзка. Кристин и аз винаги трябва да сме сигурни, че бракът ни е силен и здрав. Има няколко причини, поради които това е важно. Ето и 4 от тях.

1. Здравият брак е крайъгълният камък на дома

Децата не са крайъгълният камък в семейството. Те са огромна част от него, но не са тези, които държат тази хаотична структура, която наричаме семейство. Най-важната част от семейството са съпрузите. Те носят цялата отговорност. Децата избират пътя си въз основа на примера им.

2. Преди тях бяхме „ние“

Преди те да са съществували, бяхме двамата. Влюбихме се, пропускахме часове заедно, говорихме по телефона цяла нощ ( въпреки че беше свързан със стената с връв) и след това решихме да бъдем заедно завинаги. Бяхме в началото на пътя. И започнахме цялото семейство. След това се появиха красивите ни деца. Разбира се, много сме щастливи с тях. Но бракът ни е свещен и трябва да направим всичко, за да го защитим.

3. След тях пак ще бъдем „ние“

Нищо не трае вечно. Ще дойде момент, когато децата ще пораснат и ще напуснат дома ни. В къщата ни няма място за 30-годишно дете. Така че, когато я напускат, имат свои собствени семейства и отглеждат собствените си деца, бих искал връзката със съпругата ми да остане толкова силна и интимна, колкото в самото начало. И за да имаме такова бъдеще, трябва да работим по отношенията си сега. Те трябва да бъдат приоритет. Разбира се, не е толкова лесно, колкото изглежда.

4. Трябва да бъдем пример

Както вече споменах, децата ни виждат и се учат от нас. Правят това, което ние правим и наблюдават всяка стъпка. Често казвам: "Отглеждаме възрастни, а не деца." Искам децата ми да растат с нормално отношение към срещите, любовта и семейството. И искам бракът да бъде пример за тях. Така че, съпругата ми се нарежда пред тях. Те са много близо, но все пак след нея.В крайна сметка всички сме уморени и напрегнати. И да, децата ти се нуждаят от теб, те са наистина важни. Не хобито ти, приятелите ти, работата ти. И трябва да те е грижа за тях. Но първо се погрижи за връзката си. Когато децата видят, че родителите им се обичат, са сигурни, че родителите ги обичат. Най-важното е, че те ще имат увереност в себе си и в света около тях.Имаме луди графици. Винаги ни липсва свободно време. Прекарваме целия ден с децата си. И затова ги моля да отидат в стаята си в 21 часа всяка вечер. Ето защо със съпругата ми излизаме на среща два пъти месечно. Защото това има значение.Затова тя е преди децата ми.