За първи път в историята едно бебе е било износено от две различни майки. Медицинското чудо е било възможно чрез нов метод за инвитро.

Ашли Колтър е родила здраво момченце, което преди това е било износвано за кратко от съпругата ѝ Блис Колтър.

При този нов метод (познат като Effortless Reciprocal IVF) яйцеклетката се опложда в специална капсула, а не в петриева чиния. Лекарите поставят яйцеклетката и спермата в капсулата, която след това се поставя във вагината на бъдещата майка. Самото оплождане става в тялото на жената, а не в лабораторни условия. След 5 дни устройството се маха и ембрионът следва да се закачи за стените на матката. Тъй като този метод е по-бърз и по-лесен от нормалното инвитро, той е и по-евтин.

В конкретния случай яйцеклетката е била на Блис и е оплодена с донорска сперма. Двете дами обаче търсели начин да направят бременността взаимно изживяване и затова решават Ашли да износи ембриона на Блис. Капсулата е извадена от Блис и вече оплодената яйцеклетка е поставена в Ашли, която след 10 дни разбира, че процедурата е успешна и двете със съпругата ѝ ще си имат дете.

Така през юни се ражда малкият Стетсън, който тежал 3,7 килограма. Ето го тук с Ашли - жената, която го е износила до края на бременността.

„Винаги съм искала да бъда майка“, казва 29-годишната Ашли. Нейната партньорка – 37-годишната Блис, споделя, че бременността винаги малко я е плашила и не е обмисляла да има свое дете, докато не се влюбва в Ашли. А когато разбира, че може да има свое биологично дете, но без да го износва, Блис веднага харесала идеята.

„Беше много вълнуващо да знам, че в мен расте биологичното ми дете“, казва Блис за краткия период, в който ембрионът е бил в нея.

10-те дни, в който двете чакат да разберат дали Ашли ще забременее, са най-дългите в живота им: „Определено бяха най-дългите 10 дни в живота ни – никой не беше правил нещо подобно, затова не знаехме дали ще стане“, разказва Ашли.

Когато научават новината, двете „крещят“ от щастие: „Когато разбрахме, че сме бременни, се фокусирахме върху факта, че ще ставаме майки, разказва Ашли, изобщо не мислехме за това, че процедурата е нещо, което никой преди не е правил.“

Двете смятат, че по този начин и други еднополови двойки могат да станат родители и да вземат участие в бременността. „Това е страхотен начин и двете жени във връзката да участват“, казва Ашли.

Двете разказват, че Стетсън, въпреки че носи ДНК-то на Блис, определено е наследил черти от характера и на двете: „Той е много шумен и гръмогласен, също като мен“, шегува се Ашли. „Притеснявахме се, че може би няма да е привързан толкова към мен, защото носи гените на Блис, но той всъщност постоянно е залепен за мен. Всички тревоги, които имах преди това, просто изчезнаха.“

„Това е истинска благословия“, допълва Блис.