Можем да станем по-щастливи, като се усмихваме повече, предполагат психолози. И въпреки многото стресови фактори, можем да коригираме настроението си с помощта на молив, казват изследователите. Така че, нека бъдем създатели на нашето собствено щастие и да не му позволяваме да избледнява.

Любопитни сме как е възможно да подобрим настроението си с прост трик и бихме искали да го споделим с вас.

Простите действия и поведение могат да оформят нашите емоции

Темата за щастието се изучава в продължение на много десетилетия и някои изследователи са стигнали до интересна мисъл. Простите действия на тялото ви могат да повлияят на емоциите ви. Като чудесен пример има доказателства, че жените с по-малка увереност в лидерските роли могат да се чувстват овластени, когато видят снимка на силна политическа дама пред себе си. Същият механизъм се случва и с усмивката: „Развлечението ви кара да се усмихвате, а усмивката ви кара да се чувствате развеселени.“ Няколко студенти са били помолени да оценят колко забавна е една карикатура. И е направено изненадващо заключение. Тези, които държали молив в устата си, намират карикатурата за по-забавна.

Защо моливът в устата ви има ефект на щастие

Повторение на изследването със студенти и карикатури доказва, че теорията отново е вярна. Това просто действие е много ефективно. Така че, като поставите молив в устата си хоризонтално, устните автоматично оформят формата на усмивка. И тялото ви я разпознава. Просто казано, мозъкът ви постоянно наблюдава всички неща, които се случват в тялото ви. След това започва да ги анализира, за да прецени как се чувствате. Така че в основата си измамвате мозъка си с щастлив израз на лицето си.

Ефектът може да продължи от 15 минути до 2 дни

В още една любопитна констатация е отбелязано, че ефектът от такова просто действие може да продължи от 15 минути до 20 минути - до 2 дни и това въздействие е постоянно. Тялото и мозъкът са невероятно чувствителни и могат да бъдат коригирани с лесен стимул. Такива стимули могат да бъдат звуци, вкусове, миризми и визуални ефекти. Затова е по-добре да обърнем внимание на това, което консумираме всеки ден.

Можете да практикувате всяка емоция, като контролирате тялото си

Когато се поставите в по-щастлива позиция, настроението ви може да бъде повишено. Но същият ефект може да се случи и с „нещастни“ действия. Ако започнете да практикувате депресирано лице, ще забележите как настроението ви се влошава. Можете да опитате дори без молив. Що се отнася до други прости действия, които могат да ви направят по-щастливи, психолозите препоръчват да стоите високи и да дишате добре, така че да се чувствате по-уверени.

Имате ли собствени трикове, които винаги работят за подобряване на настроението ви?