Когато сме тъжни, имаме нужда от подкрепата на близките си. Но понякога твърде насърчителните фрази само изострят негативните чувства.

Някои фрази може да изглеждат положителни, но всъщност провокират неприятни емоции. Представяме ви 16 израза, които често ни нараняват:

Сега вече знаеш!

Фразата само подчертава неприятната ситуация и не дава никаква полезна информация. Такъв коментар ще ни накара да се замислим дали си струва да споделяме проблемите си с този човек и в бъдеще.

Ти си силна, ще се справиш.

Обикновено тези думи се чуват в момент, когато човек изобщо не се чувства добре. Предполага се, че тази фраза трябва да ни даде сила, да ни развесели, но според психолозите тя е безполезна и само напомня за чувството за безпомощност.

И аз съм се чувствала по този начин.

Когато някой скърби, не мисли за емоциите на другите. Всеки има своя уникална история и сравняването на случилото се с чуждия опит не помага в трудни времена.

 Времето лекува всичко.

Тази фраза дразни всички, които преживяват сериозна болка. Хората свикват с проблема или го решават, но времето не помага. Изправени пред скръбта, много хора търсят начин да оправят ситуацията, но има неща, които не могат да бъдат забравени. 

Има хора, които живеят по-зле от теб.

Осъзнаването, че сме по-добре от гладуващите деца на Африка, не ни носи радост. Тези изявления ни пречат да потърсим помощта, от която се нуждаем. Ако ни кажат, че другите се чувстват по-зле, това не облекчава болката ни. 

Можеше и да е по-зле.

Фактът, че ситуацията може да бъде още по-лоша, не улеснява нещата. Да, винаги може да се случи нещо по-лошо, но споменаването му обезценява чувствата ни.

Никога не съм го харесвала.

Тази фраза няма да помогне за решаването на ситуацията и ще ни накара да се замислим защо преди никой не ни го е казал. Осъждането на мъж/жена, към когото сме имали силни чувства, само ни наранява повече.

Желая ти само най-доброто.

Това обикновено е последвано от нежелано нахлуване в личното ни пространство и непоискан съвет. 

Казах ти.

Когато се случи нещо неприятно, човек е в лошо настроение и тази фраза само ще го влоши. Човек, който винаги се смята за прав, никога няма да пропусне възможността да обърне внимание на грешките на другите. 

Трябва да си силен/силна.

Всъщност другият човек не иска да вижда негативните ни емоции и се грижи повече за себе си, отколкото за нас. Психолозите твърдят, че това отношение подкопава самочувствието ни и разрушава отношенията. 

Бих искал да помогна, но...

Човек не смее директно да откаже, поради което винаги намира причини, които не зависят от него и в същото време не му позволяват да помогне. Някои хора дават обещания, които просто не могат да изпълнят.

На твое място бих...

Никой не знае какво ни е в даден момент и коя реакция е най-правилна. Коментарът е по-скоро като самоутвърждаване за наша сметка.

Най-вероятно се е случило с причина.

Това може да бъде казано от някой виновен в опит да обвини някого или нещо за случилото се. Изричането на тази фраза затвърждава идеята, че има причина, поради която се е случило нещо ужасно, а всъщност може и да не е било.

Не е казано, че трябва да ме слушаш, но ще ти кажа все пак.

Събеседникът не ни оставя избор, нарушава границите и прехвърля вината за негативната реакция от казаното върху нас. Той иска да наложи мнение, а не да ни помогне.

Това е дреболия. Не се ядосвай.

Фразата обезценява чувствата ни и това е важно. Такъв опит за подкрепа се възприема като бездушен и безполезен. Ще почувстваме, че личните ни преживявания и чувства се пренебрегват. С други думи, те не са толкова смислени, интересни и важни.

Което не ни убива, ни прави по-силни.

Обикновено в този момент се чувстваме безсилни и подобни фрази не допринасят за повишаване на духа. В този случай човек може да изпита още по-голяма тревожност, да се съмнява в способностите си.