Всеки любител на домашните любимци ще каже, че най-добрите му приятели имат шесто чувство, когато става дума за човешките емоционални нужди. Когато се чувстваш зле, кучето или котката често може да се окаже по-добра компания от всяко друго човешко същество. Те са по-добри слушатели, "отговарят" по "подходящ" начин на емоциите ни и изглеждат истински загрижени за чувствата ни. Не трябва да ни изненадва, че домашните любимци са в състояние да покажат и силни чувства. Те имат свои собствени социални структури и ритуали на привързаност и много от тях отразяват човешките такива. Но винаги се появява един въпрос във връзката, когато става въпрос за домашните любимци: "Помагат ли те или пречат на тези взаимотношения?" Днес ще се опитаме да отговорим на този въпрос.

Хората с домашни любимци имат по-здравословен начин на живот и живеят по-дълго. Понякога обаче те могат да причинят повече стрес.

Да имаш домашен любимец означава, че ще има повече докосване и гушкане. Но има и повече финансови разходи!

Те ни учат на съпричастност и комуникация. Но щом са с нас, трябва да обърнем внимание и на техните нужди! Което води до по-малко свободно време.

Домашните любимци ни помагат да намалим тревожността и самотата си. Въпреки че те не са истински деца на двойките, могат да причинят проблеми. Един от които е двойката да се раздели и да трябва да се реши кой да вземе пухкавия приятел.

Да имаш животинче у дома означава също, че животът ще бъде по-весел. Когато дойде време да напуснат този свят, скръбта е толкова мъчителна, колкото и загубата на близък човек.

С домашен любимец имаме и по-малко време за губене, включително и да мислим прекалено за всичко. Ставаме по-активни, защото трябва да ги разхождаме. Но има много повече отговорности.