Това сигурно е един от най-любопитните въпроси, които майките си задават – "Какво вижда бебето ми, когато погледне в огледалото?" Но замисляли ли сте се защо всъщност бебета се смеят, когато видят огледало, дали въобще виждат нещо или всичко е твърде размазано? Отговорите на тези въпроси зависят от възрастта на бебето:

На 1 месец

През първия месец бебето няма да види нищо друго, освен едно размазано петно и ако сте много настоятелни, най-много да го разплачете. Зрението на детето още не е достатъчно развито, за да оцени колко сладко изглежда в огледалото. Ще трябва да почакате.

На 2 месеца

Бебето вече вижда по-ясно. То ще успее да види собственото си отражение, но въобще няма да осъзнае, че бебето в огледалото е то самото. Освен това едва ли ще му е много интересно да си играе с огледалото, по-скоро ще се сгуши във вас и ще предпочита да дремне, отколкото да си играе с новия си „приятел“.

На 3 месеца

Когато е на три месеца, бебето ще започне да вижда приликите между вас и вашето отражение. Ще започне да се чуди – да не би мама да има двойничка? Вероятно бебето ще започне да се усмихва на отражението ви и ще е по-заинтригувано от огледалото, но все още няма да осъзнава, че вижда себе си.

На 4 месеца

Бебето започва да се интересува от собственото си отражение, движенията в огледалото ще го забавляват много и със сигурност ще привлекат вниманието му за няколко минути.

На 5 месеца

Бебето започва живо да се интересува от всичко, което го заобикаля, дори най-скучните дейности пробуждат интереса му. Ако го доближите до огледалото, то вероятно ще започне да изучава предметите, които се виждат в него, и ще започне да забелязва все повече детайли.

На 6 месеца

На 6 месеца бебето е по-наблюдателно и вероятно ще му просветне лампичката, че в огледалото се виждат нещата, които са около него. То няма да осъзнава, че това е тяхното отражение, а ще се забавлява от факта, че просто има по две от всяко нещо. Вероятно бебето ви ще започне да си върти главата насам-натам, за да види истинския предмет и неговото копие в огледалото.

На 7 месеца

На този етап бебето започва да разпознава родителите си в огледалото. То знае, че това е мама или тати, защото много добре са изучили чертите на лицето ви. Правете смешни физиономии в огледалото, говорете на детето, смейте се. Ще видите как то е истински хипнотизирано от вашето отражение и ще гледа ту вас, ту огледалото, за да види колко идентично е отражението ви.

На 8 месеца

На 8 месеца бебето започва да издава звуци, с които се опитва да комуникира с околните, включително и с отражението си. Ще му бъде много забавно, че отражението също му говори. Сега е моментът да направите някое и друго видео на бебето ви, което си говори с отражението, защото този сладък етап скоро ще отмине.

На 9 месеца

Бебето забелязва все повече детайли във и на огледалото. Ще види, ако някое място е олющено или зацапано, дори ще се опита да го почисти, за да не му пречи да вижда отражението.

На 10 месеца

Възприятията на бебето са много по-развити. То ще започне да се пита – какво е това бебе в огледалото и защо носи същия лигавник като мен? То ще се опита да сграбчи лигавника на другото бебето и неуспехът на тази мисия може да предизвика у него смях или раздразнение.

На 11 месеца

Бебето не просто забелязва еднаквия лигавник, но вижда, че бебето в огледалото имитира неговите движения. Това със сигурност ще го заинтригува и бебето ви ще се опита да прави всякакви гимнастически движения, за да накара и отражението да ги повтори.

На 12 месеца

Бебето е на една годинка и вече започва да осъзнава някой неща, но не съвсем. То си мисли, че мама и нейното отражение са едно цяло. Разбирането им е малко наивно, но е крачка в правилната посока.

На 13 месеца

Ако мама е в огледалото, то тогава бебето, което държи, не съм ли аз?

На 13 месеца бебето започва да се разпознава в огледалото. То разбира, че гледа себе си, и ще започне да се изучава най-старателно. Скоро любопитството му към огледалото ще изчезне и детето ще спре да се оглежда толкова старателно, поне докато не стане тийнейджър, когато отново ще бъде запленено от собствения си образ.

На 14 месеца

Огледалото няма да му се струва чак толкова интересно, но все пак ще проявява някакво любопитство към собственото си отражение. Това ще ви спечели само 5-10 спокойни минутки, така че не се радвайте много.

На 15 месеца

Бебето започва да се оглежда. То не просто се интересува от движенията, които се повтарят, а от собственото си лице, от косата си и въобще от тялото си. Ще започне да прави физиономии и стойки просто за да види как изглеждат отстрани. Всичко в техния собствен образ им се струва много интересно и забавно. Очаквайте някой и друг задушевен разговор между бебето и неговото отражение.