Забелязвали ли сте, че копчетата на ризите са с различно закопчаване при жените и мъжете? Разбира се, външният им вид е еднакъв, но при внимателно вглеждане ще установите, че илиците са от различни страни.

При мъжете илиците са от дясната страна, а при жените - от лявата. Но на какво се дължи тази разлика?

Дали някой дизайнер е решил, че така дрехите изглеждат по-добре? Дали модната индустрия просто разделя мъжете и жените? Всъщност отговорът можем да потърсим в историята.

Причината илиците на ризите да бъдат от различни страни трябва да потърсим още през 13-ти век, когато ризите са се появили. Тогава предназначението им било да държат дрехите и за първи път са измислени в Германия. Преди това копчетата на дрехите са били използвани по-скоро за декорация.

След това копчетата завладяват цяла Европа, тъй като доказали колко удобни са.

Любопитно е, че в древни времена контрабандистите са отрязвали горната част на копчетата, за да превозват в тях незаконни субстанции.

Английската и американска армия са използвали копчетата за военни куртки, като те служели не само за закрепване на дрехите, но и за компаси през Втората световна война.

Причината защо илиците на мъжките и дамските ризи са от две различни страни е, че...

През 13-ти век копчетата били зашити само върху по-изисканите дрехи, което означава, че само заможните жени могли да си позволят дрехи с копчета. Тези жени са имали прислуга, която ги е обличала. Ето защо копчетата от лявата страна били по-удобни за прислужницата да ги закопчае.

Мъжете се обличали сами и поради тази причина копчетата били от страната, която била по-удобна за сам човек да се закопчае.

Определено не очаквахме, че причината е точно такава. Е, вече знаем защо копчетата на дамските и мъжки ризи са от две различни страни.