Сякаш вчера Меркурий беше ретрограден и ето го отново - този път в знака на отговорността, амбициите и кариерата - Козирог. И макар и това да звучи страшничко отначало, всъщност е добър период да изясним целите и приоритетите си и да се подготвим за осъществяването им, но разбира се след приключването на периода.

Периодът на ретрограден Меркурий започва на 19 декември и завършва на 8 януари. Според астрологията Меркурий управлява комуникацията във всичките й форми, както и транспорта. В подобен период много хора забелязват, че срещат затруднения в разговорите и преговорите си, а техниката сякаш изведнъж започва да има свое собствено мнение за това как ще се случват нещата и то определено не съвпада с нашето. В ретрограден Меркурий, независимо в какъв знак попада, е важно да не взимате важни решения, да не сключвате договори и да не правите големи покупки. Сведете пътуванията до минимум и не стартирайте работа по нови проекти. Това обаче не означава, че не може да правите планове за всичко това – но се погрижете, че ще ги осъществите най-рано на 9 януари.

Интересен е фактът, че изпращаме старата и посрещаме новата година в период на ретрограден Меркурий. Това обаче не бива да ни плаши - нека гледаме на това като възможност да си вземем почивка, да направим равносметка и да осъзнаем накъде сме се запътили занапред. Ретроградният Меркурий в Козирог не е наш враг, а строг учител, който може да ни научи на нови неща и да ни помогне да опознаем страни от същността си, които не сме подозирали, че притежаваме.

Ретроградният Меркурий в Козирог ще бъде практичен, досущ като представителите на този земен знак. Ще ни позволи да дадем почивка на емоциите си и да разсъждаваме трезво. Добра идея е да практикувате дейности, които ще дадат воля на креативността ви и ще насочат енергията ви в нови перспективи. Може да започнете с воденето на дневник например – така едновременно ще имате отдушник на натрупаното през годината напрежение и ще можете да видите преживяванията си от нова гледна точка, когато го прочетете по-късно.

И все пак бъдете подготвени - могат да изникнат неочаквани ситуации, които на пръв поглед да изглеждат непреодолими, както и да възникнт спорове и проблеми във връзките ни с хората. Необходимо е да подходим спокойно и да прекарваме възможно най-много време в усамотение или със семейството си. А каква по-хубава атмосфера за това от Коледните празници!

Затова забавете темпото, отдъхнете си и направете равносметка на живота си. А след приключването на периода, живейте живота си на пълни обороти – или поне до 9 април, когато ретроградният Меркурий отново ще се опита да обърка всичко... и ние отново няма да му позволим!