Идеята за сродната душа и принца на бял кон е романтична, красива и... лъжлива! Това са само високи очаквания, които, за съжаление, могат да съсипят връзката ви. Според филмите и телевизионните сериали, истинската любов ще ви чака на прага, но според психолозите тези очаквания, създавани от приказките, могат да ви направят нещастни за цял живот. Има опасност да загубите себе си в търсенето на идеалния партньор. Много двойки имат твърде високи очаквания един към друг. Поставят отношенията си на пиадестал, което създава напрежение и натиск. Много от тях дори се съгласяват да се откажат от най-прекрасната част от себе си, в името на тази мечта, но когато го направят – връзката им вече е пропаднала, защото са изгубили и себе си...

1. Принц/ принцеса Очарование

Ако сте седнали в очакване някой да дойде и да ви спаси – имате голям проблем. Първо, защото нямате нужда от спасение - имате достатъчно сили в себе си, за да се справите сами! Второ, защото трябва да си дадете ясна сметка какво искате. Разберете какво ще работи най-добре за вас, кое е най-ценното нещо, което търсите в партньора и си представете как би изглеждал Перфектният, ако можеше да го съдадете. Той или Тя са единствено наш избор, просто трябва да го осъзнаем.

2. Спасителят

Срещате атрактивен човек с трогателна история. Можете да му помогнете, но запитайте се дали трябва да разрешавате всеки негов проблем. Ами ако той злоупотреби с добрината ви? Смятайки, че трябва да се раздавате на 150% във връзката ви, винаги може да намерите човек, който да изисква 200%! Това ли искате? Намерете човек, който ще бъде готов да даде толкова, колкото и вие. Опитвайки се да върнете човек към светлата му страна, вие всъщност му заявявате, че все пак не е достатъчно добър за вас. Резултатът? Влюбвате се в човека, който искате да бъде, а не в този, който е...

3. Сродната душа

Заблудата, че трябва да търсите сродната си душа... е нереалистична и носи само вреди. Когато се стремите да намерите такъв човек, започвате да ровите в себе си, чудейки се, защо не можете да привлечете идеалния партньор. Така стигате до извода, че нещо с вас не е наред, че нещо ви липсва. Запомнете, че за да се чувствате завършени, нямате нужда от друга половина – това е само ваша задача. Именно там се крие и разковничето за разпада в едни отношения – поставяте толкова високи очаквания, че не си позволявате да бъдете себе си и да се променяте. Истината е, че човекът до вас трябва да извади най-хубавите ви черти. Затова помислете какви са те и се ориентирайте към някой, който ги притежава.

Не се отказвайте от връзките, просто поемете контрол над живота си и бъдете активни, когато става въпрос за желанията ви. Решението дали да имате връзка е само ваше. Не определяйте нуждите си според мнението на приятели или роднини. Помислете кои качества за ценни за вас и ги потърсете.