Когато отпуската е в разгара си, започнем да усещаме онова неприятно парене по кожата си, а температурите станат наистина непоносими, повечето от нас се сещат, че вече е необходимо използването и нанасянето на някакъв слънцезащитен продукт. Оказва се обаче, че когато заговорим за защита на кожата, прекалено многото информация ражда някои погрешни схващания и се получава едно объркване между фактите и фантастиката. Ето какво трябва да знаете за някои от най-разпространените митове за тена, преди да се отдадете на заслужена почивка на открито...

Мит #1: “Тенът е здравословен!”

В действителност, тенът е един от първите признаци за увреждане на клетките на кожата от лъчите на слънцето. Дори и ако не сте изгорели като препечена филийка и няма никакви видими по-сериозни щети върху тялото ви, това не означава, че всичко е наред. Напротив!

Мит #2: Ако кожата ви е по-тъмна значи вече сте защитени

Меланинът е пигментът, който придава онзи така специфичен цвят на кожата след излагане на слънце, но това не означава, че по-тъмничките хора ще бъдат по-малко увредени от лъчите. Всъщност, колкото по-тъмна е кожата ви, толкова по-трудно е да се забележи, че тя е изгоряла, камо ли да се идентифицират предракови или ракови заболявания. Погрешно е и схващането, че същата тази група от хора може и да не нанася слънцезащитни продукти и да остане за по-дълго на открито –нанасянето на слънцезащитни продукти e абсолютно задължително и не зависи от това колко сте черни, червени или все още бели.

Мит #3: Eднократното нанасяне на продукт с висока защита е напълно достатъчно

Напълно погрешно схващане, което може да ви коства много. Целодневното излагане на слънчевите лъчи, особено когато често се влиза във водата и защитния слой се отмива, налага реапликация на кожата на всеки 2 часа с продукт със SPF 30 или 50. Все пак не искате на 30 години вече да сте се сблъскали с неприятни симптоми като стареене на кожата, фини бръчици, слънчеви петна, еластоза, разпадане на колагена, хиперпигментация и други по-сериозни състояния, включително рак на кожата, нали?

И тъй като както можем смело да кажем, че слънцето е не само източник на прекрасни емоции, усмивки и енергия за живот, но и един от най-големите врагове на кожата ни, е важно да изберем продукти, които наистина да се погрижат възможно най-добре за тяхното състояние. Пионери в защитата от вредното влияние на слънчевите лъчи, Лаборатории Lierac разработиха слънцезащитната и противостарееща серия Sunissime, която предпазва кожата от вредния ефект на фотостареенето.

Препоръчваме ви 15 дни преди началото на почивката си да започнете с приема на капсулите за здравословен тен от серията. Активните съставки ще подпомогнат на кожата ви да се подготви за предстоящите дни, прекарани на плажа, като освен това ще работят и в посока по-бързото придобиване на желания тен, оставяйки кожата ви здрава и подхранена.

Разбира се, за да получите защитата, от която се нуждаете, ви съветваме да се доверите на двата продукта за лице и тяло. Тайната и на защитния енергизиращ флуид за лице SPF 30 & SPF 50, и на защитното енергизиращо мляко за тяло Sunissime SPF 15SPF 30 & SPF 50, се крие в патентована филтрираща система (UVA/UVB) с растителни флавоноиди и меланин, която предотвратява видимите признаци на фотостареенето.

Про Тауринът в него пък се грижи за това да улови свободните радикали, причинени от UV лъчите и ги превръща в Таурин. В резултат кожата е подсилена, хидратирана, енергизирана, подхранена и с красив тен.

За прекрасен резултат използвайте минисерията за след слънце, която е представена от рехидратиращо въстановяващо мляко за тяло и хидратиращ възстановяващ балсам за лице, шия и деколте. Toва е и първата серия за след слънце, която възстановява кожата от стареещия ефект на слънцето, като едновременно с това я успокоява, намалява температурата на кожата и придава свежест.

 

Мит #4: Солариумите са безопасен начин да получите предварителен загар

Абсолютно погрешно, тъй като те излъчват ултравиолетово лъчение, което е до три пъти по-силно от самото слънце, което е предпоставка за много по-бързото изгаряне на кожата, отколкото от естествения слънчев загар. Освен това редица изследвания доказват, че светлината от лампите в солариумите значително увеличава риска от развитието на меланом при хора под 35-годишна възраст.

Мит #5: Излагането на слънце много рано сутрин или в края на деня е напълно безопасно

Докато UVB лъчите имат по-голямо влияние в средата на деня, UVA лъчите остават сравнително интензивни от началото до края на деня. Това означава, че дори когато си мислите, че няма място за притеснения, тъй като не сте навън между 11 и 16 часа и сте нанесли подходящ слънцезащитен продукт, всъщност вие пак вредите на кожата си, без да го осъзнаватe.

Мит #6: Излагането на слънце в облачни дни, а същo и през зимата не е опасно

Слънчево изгаряне се причинява от UV радиация, която в никакъв случай не е свързана с температурата. Tака, един по-хладен или ветровит ден през пролетта има подобен UV индекс с този през най-горещите летни дни. Всъщност 80% от слънчевите UVA лъчи проникват през облаците, което означава, че щетите от слънцето отново са налице. Подобно на излагането на слънце рано или по-късно през деня, UVB лъчите достигат висока интензивност през лятото, но през зимата интензитетът на UVA лъчите остава сравнително висок. Снегът също има способността да отразява 80% от UV лъчите, което означава, че и през студения сезон може да увредите кожата си, макар и да забележите това доста по-късно.

Мит #7: Когато съм на сянка съм напълно защитенa

Макар да не сте пряко изложени на вредните лъчи на слънцето, намирайки се на сянка под чадъра, се оказва, че има едни 40% от UV лъчите, които достигат до кожата и й вредят. Така, рискът от изгаряне отново е налице, макар и да не е толкова голям, колкото, ако се намирате на хавлията или в морето, където заради отразяването от пясъка и водата, UV лъчите повишават активността си с 25-50%.