Ако сте като повечето хора, строгите диети, ограниченията и броенето на калории не са вашето нещо. Нещо повече, дори да започнете някоя диета, тя ви кара да се чувствате изнервени и сте готови да се откажете от нея само след няколко дни. Как тогава да поддържате теглото си в нормата и да се чувствате добре от външния си вид?

Тук на помощ идва всеизвестната Средиземноморска диета. Но какво точно представлява тя?

Когато говорим за Средиземноморска диета, тя спокойно може да се определи и като антидиета: може да ядете почти всичко, което се намира в района на средиземноморието. Говорим за плодове, зеленчуци, месо, млечни продукти, зърнени храни и хляб. Всъщност, Средиземноморската диета ви дава повече насоки за това как да се храните, отколкото да ви ограничава и контролира.
Но, при такъв лек режим, понякога е трудно да започнете. За да ви помогнем, в следващите редове поместихме мнението на диетолог и неговото обяснение за това какво е средиземноморска диета, как да започнете да я спазвате и какво да правите, ако нарушите част от нея.

Какво е Средиземноморска диета?

Както може би се досещате, средиземноморската диета се фокусира върху храни, които се намират в земите около Средиземно море: това включва места като Гърция, Италия, Израел и Близкия изток. Тук говорим за нахут, киноа, сирене фета, грозде, зехтин, гръцко кисело мляко, риба и други подобни.
Знаейки това веднага възниква въпросът: Подходяща ли е тази диета за мен. А отговорът ще ви изненада. Средиземноморската диета включва всички групи храни и е подходяща за всеки, който иска да поддържа теглото и здравето си във форма.

Средиземноморската диета е изградена на основата на растителни храни като в същото време включва протеини от животински произход, морски дарове и млечни продукти в малки количества, зърнени храни, бобови растения, ядки, семена, плодове, зеленчуци, зехтин. ..и вино! Тя дори ви позволява да се насладите на вкусен десерт след вечеря като сладкиш с круши, например.
И, разбира се, както всяка диета, и средиземноморската е най-ефективна, когато е съчетана с активен спорт. Движете се, танцувайте, посещавайте редовно фитнес залата. Така ще се радвате на добро здраве и добър външен вид.

Какви храни включва Средиземноморската диета?

Позволените храни в този режим са безкрайно много, разнообразни и вкусни. И имаме цяло море, на което да благодарим за това. Когато преминете на Средиземноморска диета, можете свободно да се храните със зеленчуци, плодове, зърнени храни, хляб, ориз, булгур, паста, сирене, леща, боб, риба, млечни продукти, ядки и подправки.

Въпреки че можете да ядете почти всичко, диетата ще работи най-добре, ако дадете приоритет на пресни продукти, пълнозърнести храни и постни протеини.

Какви ползи за здравето има този хранителен режим?

Според специалистите, Средиземноморската диета не крие никакви рискове за здравето. Всъщност, тя е изключително полезна и често включвана в топ 10 на най-добрите диети в света.

Диетата е подходяща, ако искате да отслабнете, да подобрите здравето на сърцето си и да се радвате на дълголетие. Всъщност, средиземноморската диета възниква именно заради сърдечното здраве, тъй като през 50-те години на миналия век е установено, че сърдечно-съдовите заболявания са рядкост в Средиземноморието.

Средиземноморската диета обаче може да направи много повече от това да ви помогне да се вместите в любимите си дънки. Изследванията показват, че може потенциално да подобри настроението ви, да намали честото главоболие и мигрена и да подобри здравето на сърцето и мозъка ви. Богати на магнезий храни (като боб, ядки, семена и листни зеленчуци), богати на рибофлавин храни (като броколи, яйца и бадеми) и омега-3 мастни киселини (известни още като есенциални мазнини, намиращи се в рибата, орехите, конопа, чиа и други може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт) – всички често срещани в диетата – могат да направят чудеса с тялото ви. Като цяло се смята, че средиземноморската диета намалява сърдечно-съдовите рискове и общата смъртност.

От друга страна, редовният прием на риба, който диетата насърчава, може сериозно да подобри здравето ви и да ви предпази от различни болести. Рибата може да понижи триглицеридите и да намали съсирването на кръвта и риска от инсулт, плюс осигурява помощ при неравномерен сърдечен ритъм. Зехтинът, основният източник на мазнини и олио за готвене в средиземноморската диета, също предлага изобилие от предимства, благодарение на съдържанието на мононенаситени мазнини, за които е известно, че намаляват общия липопротеин и липопротеините с ниска плътност, известен също като "лош" холестерол.

Какви храни НЕ са позволени в средиземноморската диета?

За щастие на всички, които мразят диетите, Средиземноморската диета не отрича нито една група храни. Но имайте в предвид, че прекаляването с месо и риба не е препоръчително. Има тонове растителни протеини, на които можете да се насладите в допълнение към умерените количества морски дарове, домашни птици и червено месо, като боб, ядки и яйца. Мислете за средиземноморската диета като начин естествено да включите повече растителни храни в начина си на живот.

Типовете мазнини, които ядете, също са от ключово значение. Средиземноморската диета е доказателство, че хората с риск от сърдечни заболявания не трябва да ядат диета с ниско съдържание на мазнини, за да подобрят здравето си. Вместо това те просто трябва да изберат  мононенаситени мазнини, полиненаситени мазнини и омега-3 мазнини. Всички те могат да подобрят холестерола в кръвта, да облекчат възпалението и да стабилизират сърдечния ритъм. В този ред на мисли, избягвайте наситени и трансмазнини, които се намират в храни като червено месо, сирене , млечни продукти, десерти на зърнена основа, хидрогенирано масло и пържени храни. Заменете ги със здравословни мазнини включват зехтин, авокадо, ядки, семена, ленени семена, соя и риба.

Също така е добре да спрете рафинираните захари, нездравословните мазнини и преработените храни. Заменете ги със сложни въглехидрати, като ечемик или кафяв ориз.

Мога ли да наруша Средиземноморската диета?

Да, но не го мислете по този начин. Не е въпросът дали „съгрешавате“, а колко често го правите, с какви храни и в какви количества. Истината е, че колкото повече правила имате в хранителния си режим, толкова по-трудно ви е да го спазвате. А и вероятността да се изкушите от кроасан или пастичка, е много по-голяма така.
С други думи, няма реална нужда да отхвърляте любимите си купени от магазина бисквитки от списъка си с хранителни стоки или да отказвате парче чийзкейк на вечеря. Докато повечето ви чинии са отрупани с пълнозърнести храни, постни протеини, здравословни мазнини и пресни продукти, винаги има място за любимите ви удоволствия.

Заключението...

Средиземноморската диета е не просто хранителен режим за отслабване. Тя ви помага да изградите добри отношения с храната, да изпитвате удоволствие докато се храните и в същото време да се радвате на добро здраве и красив външен вид.