Много преди феномена „Майката тигър“, около 1910 г., човек на име Борис Сидис рекламира своите методи за отглеждане на деца. За онези, които познават сина му, Уилям Джеймс Сидис е вероятно е бил най-умният човек, който някога е живял.

Дете чудо

Роден в Бостън през 1898 г., Уилям влиза в заглавията на вестниците в началото на 20-ти век като дете чудо с невероятен интелект. Коефициентът му на интелигентност се оценява на 50 до 100 точки по-висок от този на Алберт Айнщайн. Можел е да чете New York Times преди да навърши 2 години. На 6 езиковият му репертоар включва английски, латински, френски, немски, руски, иврит, турски и арменски. На 11 години постъпва в Харвардския университет като един от най-младите ученици в историята на училището.

Но като възрастен, целенасочено избягва общественото внимание, което го следва през ранните му години.Биографът на Сидис Ейми Уолъс казва на водещия на Weekends Гай Раз по радиопрограмата All Things Considered, че той презира медийното внимание.

„Той стана популярен и мразеше това“, казва тя.

Възпитание през ранните години

Родителите на Сидис също са доста умни. Баща му Борис е известен психолог, а майка му Сара е лекар. Уолъс ги описва като напористи и агресивни. „Те вярваха, че можеш да станеш гений“, казва тя. Майка му харчи спестяванията на семейството за книги, карти и други учебни пособия, за да насърчи преждевременно развития си син.

„Едно нещо, което е много необичайно за Сидис в сравнение с други деца чудо е, че много малко от тях имат множество способности“, казва Уолъс.

Като малко момче Сидис изобретява свой собствен език и пише френска поезия, роман и закон за утопия.

В Харвард на 11 години

Сидис е приет в Харвард на 9-годишна възраст, но училището иска да изчака докато стане на 11. Пет години по-късно той завършва с отличие. Дните му в Харвард обаче не са изпълнение с щастливи спомени.

„Беше станал за смях в Харвард“, казва Уолъс. „Признава, че никога не е целувал момиче. Бил е дразнен и преследван и това е просто унизително. Всичко, което е искал, е да бъде далеч от академичните среди, да бъде обикновен работещ мъж.“

Криещ се писател

За кратко е професор по математика след дипломирането си, а след това се укрива от общественото внимание, местейки се от град на град, от работа на работа, често използвайки псевдоним. През цялото време пише редица книги, включително история на Съединените щати от 1200 страници и такава за трансферни билети в трамвая, които обичал да колекционира. Книгите му никога не са били широко публикувани и е използвал поне осем псевдонима.

„Вероятно никога няма да разберем колко книги е публикувал под фалшиви имена“, казва Уолъс.

Наскоро надписан екземпляр от книга, която е написал през 1925 г. – „Живото и неживото“ – е продаден в Лондон на анонимен колекционер за 5000 паунда (почти 8000 долара).

Открит от The New Yorker

Сидис живее успешно далеч от светлината на прожекторите до 1937 г., когато списание New Yorker изпраща репортерка, за да се сприятели с него и да събере информация за статия за случилото се с момчето чудо.

Според Уолъс Сидис смята, че описанието му в статията е унизително и „го кара да звучи луд“. След като материалът е публикуван, „Сидис реши се измъкне от скривалището и осъди New Yorker“, казва Уолъс.

Сидис твърди в съда, че списанието го е оклеветило и печели делото. Малко след това, през 1944 г., умира от мозъчен кръвоизлив на 46 години.

Въпреки нещастното си детство и вниманието на медиите, Уолъс смята, че Сидис е бил по-щастлив като възрастен.

„Хората, които го познаваха, го обожаваха“, казва Уолъс. „Така че мисля, че той наистина се превърна от наранено младо момче в щастлив човек.“