„Не ѝ пука“ е израз, която другите постоянно използват, за да ме опишат.

Не съм го измислила сама за себе си.

Израствайки, бях дълбоко и по своята същност такава. Бях емоционална и разпиляна, в семейство с хладнокръвни хора. Променях настроението си. Бях неспокойна. Бях много напрегната и това поведение ме преследваше навсякъде и опустоши личния и социалния ми живот за три години в гимназията.

И тогава пораснах и това се изпари.

Не съм станала по-малко нервна през двадесетте си години - просто съм се научих да насочвам собствената си обсесия по по-продуктивни начини. Станах невротична по отношение на работата си. Станах обсебена по траекторията на живота си. Грижех се дълбоко и страстно за онези области от живота, които наистина имаха значение, а за други не отделях време.

И така се роди личността на „момичето, на което не му пука“.

Бях наричана така от момчета, с които случайно спях, защото не им досаждах за връзка.

Бях наричана така от приятели, които пътуваха с мен, защото винаги бях на път да изляза и да се забавлявам.

Бях наричана така от всеки познат, който ме познаваше достатъчно добре, за да разбере, че съм се учила от опита си няколко пъти и не бих била шокирана много от онова, което биха могли да признаят или да ми предложат.

Моите будни отвореност и жажда за нови преживявания привидно са синоним на думата „студена” и за известно време това изобщо не ме притесняваше. Изглеждаше ми като нещо добро.

Това беше всичко, за което се бореше интернет. Това означаваше, че хората около мен се чувстват удобно и отворени, а това ми хареса.

Докато не започнах да осъзнавам, че да не ти пука е меч с две остриета.

Оказва се, че много хора го приравняват с думата "сдържан". Те предполагат, че спокойната ти природа е продукт на искрена незаинтересованост към това, което се случва в живота ти, и по този начин и тях не трябва да ги интересува.
И както се оказва, невинаги е забавно да те мислят за „студена“.

Не е забавно да те мислят за такава, когато хората залагат на ангажиментите, които са поели с теб, и предполагат, че ти няма да имаш нищо против.

Не е забавно да мислят, че не ти пука, когато някого, по когото си луда, те нарича "едно от момичетата".

Не е забавно да се мислят за хладна, когато хората мислят, че могат да замъглят линиите на съгласие, защото „обичаш да се забавляваш“.

Не е забавно да се мислят за такава, когато най-накрая събереш кураж да признаеш, че се нуждаеш от помощ или подкрепа с нещо голямо и те игнорират, защото предполагат, че или ще го разбереш сама, или ще забравиш.

Студенината спира амбициозността, когато всички около теб започват да предполагат, че небрежното поведение те лишава от истински емоции. Че всичко просто се преобръща зад гърба ти.

Защото точно затова, когато те възприемат като „студена“, става много по-малко странно и забавно: когато хората престанат да те приемат сериозно заради това.

Истината за момичетата (или момчета), на които не им пука е, че ние никога не сме толкова студени, колкото си мислим, че сме.

Не ме интересува дали ще хапна корейска или италианска храна за вечеря. Дошла съм на партито, което започна преди десет минути. Виждам различни страни на повечето ситуации и за мен е наистина трудно да преценя другите като резултат.

Но ме е грижа много за това, което е важно.

Грижа се за хората в живота си и за връзките си с тях. Грижа се за моите безопасност, здраве и благополучие. Интересувам се от това къде отивам в живота, кой идва там с мен и какво имам да предложа на света.

Грижа се за неща, които не са очевидни, ако се срещнеш с мен на парти, в кафене или ако преглеждаш страницата ми в Туитър.

Не му пука за малките, досадни ежедневни въпроси, защото съм дълбоко незаинтересована за общата картина.

Същото може да се каже и за повечето „студени” хора.

Ако прекарам десет минути да споря с бариста в кафето за дефиницията на думата „пяна“, губя десет ценни минути от работното си време. Ако съдя за облеклото на някого от тази сутрин, жертвам позитивната енергия, която мога да насоча към поставяне на целите си. Ако спирах и отделях време да се побърквам с всяка ежедневна тревога, нямаше да имам половината от енергията, която трябва да отделя за дългосрочните си цели.

Наричаш го „студенина“, когато някой има различни приоритети от твоите, разбира се.

Но просто знай, че зад всеки човек, който наричаш така, се крие такъв, който го е грижа дълбоко, силно и яростно за нещо друго.

Вероятно не същото като теб.