Ако вашето мъниче вече не вярва в историята за белобрадия старец и мислите, че е време да му разкриете истината, то следващите редове са точно за вас...

Синът: "Мамо, мисля, че вече съм достатъчно голям. Има ли Дядо Коледа?."

Майката: "Добре, съгласна съм, че си достатъчно голям. Но преди да ти кажа, имам въпрос към теб. Виждаш ли, „истината“ е опасен дар. Щом научиш нещо, не можеш да не го знаеш. Веднъж узнаеш ли истината за Дядо Коледа, никога повече няма да го разбираш и да се уповаваш на него както сега. Така че, въпросът ми е: Сигурен ли си, че искаш да знаеш?"

Кратка пауза...

Синът: "Да, искам да знам"

Майката: "Добре, ще ти кажа: Да, има Дядо Коледа"

Синът: "Наистина ли?"

Майката: Да, наистина, но той не е старец с брада в червен костюм. Това казваме на децата. Виждаш ли, децата са твърде малки, за да разберат истинската природа на Дядо Коледа, така че ние им го обясняваме по начин, който те могат да разберат. Истината за Дядо Коледа е, че той изобщо не е човек - той е идея. Помисли за всички онези подаръци, които Дядо Коледа ти е давал през годините. Всъщност аз ги купих сама. Гледах те как ги отваряш. И притесни ли ме, че не ми благодари? Разбира се, че не! Всъщност това ми достави голямо удоволствие. Виждаш ли, Дядо Коледа е ИДЕЯТА ЗА ДАРЯВАНЕ ЗАРАДИ САМОТО ДАРЯВАНЕ, без мисъл за благодарност или признание.

Когато видях онази жена да колабира на улицата миналата седмица и се обадих за помощ, знаех, че тя никога няма да разбере, че аз съм извикала линейката. Бях Дядо Коледа, когато го направих."

Синът: "О!"

Майката: "Така че сега, когато знаеш, ти си част от това. Сега и ти трябва да си Дядо Коледа. Това означава, че никога не трябва да кажеш тайната на малко дете и трябва да ни помогнеш да изберем подаръци от Дядо Коледа за него и най-важното, трябва да търсиш възможности да помагаш на хората. Разбра ли?"

Помагайте си взаимно тази Коледа и... бъдете мили един с друг!