Коледа вероятно е най-магичното и най-страхотното време от годината, а 90-те бяха най-страхотното десетилетие за коледни филми, ето защо се връщаме назад към най-добрите от тях.

Не отричаме, че има и добри коледни филми преди 90-те („Животът е чудесен“ (1946) например!), както и след това, но тези 7 са абсолютни коледни класики, които цялото ви семейство трябва да гледа и тази зима!

1. Мики Маус: Веднъж на Коледа

Година: 1999

Възрастта, на която трябва да е детето, за да му хареса: 3+

Какво трябва да знаеш, ако ще го гледаш с детето си: Този очарователен коледен филм е напълно безобиден, но в него се споменава, че Дядо Коледа не е истински, което може да предизвика някои въпроси у детето ти.

Сюжет: Мики, Мини и славните им приятели Гуфи, Доналд, Дейзи и Плуто се събират заедно, за да си припомнят любовта, магията и изненадите в три истории за отминали Коледи.

2. Договор за дядо Коледа

Година: 1994

Възрастта, на която трябва да е детето, за да му хареса: 6+

Какво трябва да знаеш, ако ще го гледаш с детето си: Целият сюжет на филма се гради върху това, че главният герой – Скот, изкара ангелите на Дядо Коледа и го стресна дотолкова, че добрият старец да падне от покрива. Също така се споменава и разводът на главния герой, но иначе във филма няма неудобни теми и лентата е страшно забавна.

Сюжет: Tочно в нощтa пpeди Колeдa пpодaвaчът нa игpaчки Cкот Кaлвин попaдa в извънpeдно нeловко положeниe. Дядо Колeдa e пaднaл от покpивa и спeшно сe нaлaгa Cкот дa го зaмeсти. Hо в мигa, в който обличa костюмa, бeз дa осъзнaвa, Cкот сe вживявa в pолятa нa добpия стapeц и тpябвa дa свикнe с нaдноpмeното тeгло, дългaтa бpaдa, тeснитe комини и нахалните джуджeтa.

3. Чудото на 34-та улица

Година: 1994

Възрастта, на която трябва да е детето, за да му хареса: 6+

Какво трябва да знаеш, ако ще го гледаш с детето си: В началото малката Сюзан изобщо не вярва в Дядо Коледа, което може да предизвика някои въпроси от страна на детето ти.

Сюжет: Малко момиче открива, че когато силно вярваме в мечтите си – те се сбъдват. Шестгодишната Сюзън е обзета от съмнения дали Дядо Коледа съществува в действителност, защото нейната майка ѝ е разкрила „тайната“ за добрия старец, така че малката Сюзън не очаква да получи специален подарък за Коледа. Тя всъщност си е пожелала да има баща и братче и всички да живеят в собствена къща. Но когато в магазина за играчки среща Дядо Коледа, тя е убедена, че той е истински и е получила най-специалния подарък – да вярва в нещо...

4. Сам вкъщи

Година: 1990

Възрастта, на която трябва да е детето, за да му хареса: 7+

Какво трябва да знаеш, ако ще го гледаш с детето си: Във филма има малко псувни, доста насилие и на практика Кевин се опитва да убие бандитите по какви ли не начини. По някое време може да ви стане жал за „горките“ крадци.

Сюжет: За една нощ осемгодишният Кевин Макалистър става господар на къщата. В суматохата около заминаване на коледна почивка, семейството на Кевин случайно го забравя в къщата и той се заема с празничната ѝ декорация. Но малчуганът не украсява стаите с гирлянди и елхови клонки. Той се подготвя да посрещне с безброй капани двамата смотани крадци, които се опитват да проникнат в дома му.

5. Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк

Година: 1992

Възрастта, на която трябва да е детето, за да му хареса: 7+

Какво трябва да знаеш, ако ще го гледаш с детето си: Също като при първия филм, във втория има доста физическо насилие. Кевин си е същият малък садист като в предния филм.

Сюжет: Този път Кевин се е озовал в Ню Йорк с достатъчно пари и кредитни карти, за да превърне Голямата ябълка в своя детска площадка! За беда, Кевин няма да е сам задълго – прословутите бандити Хари и Марв, които все още болезнено помнят последната си среща с него, са се устремили към Ню Йорк с план за голям празничен обир. Но малчуганът ще ги посрещне с безброй хитроумни клопки, които смотаните престъпници няма да забравят никога!

6. Снежният човек

Година: 1998

Възрастта, на която трябва да е детето, за да му хареса: 8+

Какво трябва да знаеш, ако ще го гледаш с детето си: Катастрофата е наистина болезнена за гледане и детето вероятно дълго няма да я забрави. И въпреки че накрая Майкъл Кийтън оправя взаимоотношенията със сина си (докато е още снежен човек), той никога не се завръща при семейството си. Краят е наистина сърцераздирателен.

Сюжет: На път да постигне успеха, за който мечтае, Джак Фрост (Майкъл Кийтън) осъзнава, че започва да губи съпругата си Габи и сина си Чарли. Но точно когато е решил да ги спечели отново, нелепа катастрофа в планината слага край на живота му. И ето че през една зимна нощ Джак се завръща… но преобразен като ходещ, говорещ и весел снежен човек! Решен да покаже, че може да бъде добър баща, Джак се впуска в шеметно приключение, за да покаже на сина си Чарли, че дори снежните човеци могат да имат големи, горещи сърца.

7. Коледата невъзможна

Година: 1996

Възрастта, на която трябва да е детето, за да му хареса: 7+

Какво трябва да знаеш, ако ще го гледаш с детето си: Трябва да се настроите за много нелепи каскади с експлозии. Основната идея се базира на дивия консумеризъм, който ни обзема покрай Коледа, така че можеш да използваш филма като повод да обясниш на детето си, че магията на Коледа не се крие (изцяло) в подаръците.

Сюжет: Коледа: това е най-магическото време от годината. Но докато много хора са заети да намерят перфектните подаръци за своите деца, други не са съвсем готови да потънат в празничната атмосфера. Бизнесменът Хауърд Лангстън (Арнолд Шварценегер) е плътно ангажиран с работата си и не му остава почти никакво време за жена му Лиз и малкият му син Джими. След като за пореден път не изпълнява обещанието си да отиде на награждаването по карате на Джими, Хауърд решава да се реваншира, като купи на Джими най-желаната от него играчка за Коледа – Турбомен. Проблемът обаче започва, когато Хауърд разбира, че не е единственият, който търси тази играчка, изчерпана още на Деня на благодарността. Хауърд е решен да намери Турбомен на всяка цена. Одисеята на бащата започва, а приключенията са много. Хауърд непрекъснато се сблъсква с различни хора, които му пречат да се добере до тъй желаната играчка.