Има ли нещо по-очарователно от баща, който е прегърнал малката си дъщеричка? Момичетата са винаги принцесите на татко, но в началото всички мъже са малко уплашени от факта, че ще имат дъщеря. Те имат някаква представа как се отглеждат синове, все пак имат собствения си опит като мъже, но как се възпитава една жена?

За да улесним всички татковци, днес сме подбрали някои от най-добрите съвети на експерти, автори и списания за родители:

1. Помагайте в домакинската работа

Не, не си го измислихме току-що. Мъжете също трябва да готвят, да мият чиниите, да метат пода и да простират прането, за да покажат на дъщерите си, че е нормално и мъжете да правят тези неща, а не само мама. Същото се отнася и за игрите – не се притеснявайте да играете на чаено парти с дъщеря си или да „жените“ куклите ѝ. Щастието на детето ви е по-важно от стереотипите.

2. Прекарвайте време с нея

Това се отнася за всяко дете – участвайте активно в живота му още от самото раждане – сменяйте памперси, носете го на конче, разхождайте се с нея, играйте си.

Например, един баща от Англия често организира сляпа дегустация с децата си – приготвя им различни храни и децата трябва да познаят какво ядат със завързани очи. По този начин обядът се превръща в истинско приключение.

3. Отговаряйте на всичките ѝ въпроси

Забравете за думите „Питай майка си“. Татковците също трябва да отговарят на въпроси. Ако пък не знаете отговора, можете да ѝ кажете „Не съм сигурен, хайде да потърсим отговора заедно“ и да се допитате до Гугъл.

4. Учете се

Майките не стават експерти от първия ден, те просто приемат задачата много сериозно и постоянно се учат. Научете се да сменяте памперси, да къпете детето, разберете какво да правите, за да го успокоите.

5. Наричайте частите на тялото с истинските им имена

Проучванията показват, че децата, които знаят имената на частите от тялото от ранна детска възраст, по-лесно говорят с лекари и не се чувстват толкова неловко, когато става дума за тялото им.

6. Научете я да рита топка

Или пък как да лови риба. Покажете ѝ някое от хобитата си, независимо че се смята за „мъжко“. Тя ще се чувства много горда от себе си, а ако вижда, че баща ѝ си има хобита и си обича работата, това ще я насърчи един ден да прави това, което обича.

7. Предлагайте помощта си, без да ви молят

Много често младите майки не знаят как да помолят за помощ или пък дори не осъзнават, че им трябва помощ, те искат да се справят с всичко сами. В такива моменти татковците трябва да се намесят. Не питайте дали можете да свършите нещо – да приспите бебето, да го успокоите, щом плаче през нощта, да постоите с него, докато майка му се къпе, или да го заведете на лекар. Просто го направете. Ако не взимате дейно участие в началото на живота на дъщеря ви, никога няма да изградите силна връзка с нея.

8. Танцувайте с нея преди сватбения ѝ ден

Бащата е първият важен мъж в живота на всяко момиче. Ако баща ѝ се грижи за нея, тя ще се научи да се грижи за себе си и според психолозите ще има по-голям успех в любовта.

9. Бъдете до нея през цялата седмица, а не само през уикенда

След работа всички сме изморени, но няма почивка от майчинството или бащинството. Обръщайте внимание на детето през цялата седмица – грижете се за него, ако е още малко, и го питайте как е минал денят му, ако вече може да говори.

10. По-често придружавайте дъщеря ви и майка ѝ

Ако двете отиват на басейн, отидете с тях. Дори и наоколо да няма други татковци, пак отидете. Важно е бащите да взимат участие и в малките, и в големите събития в живота на дъщерите си. Същото се отнася и за ходенето на пазар.

11. Мило ѝ откажете, ако поиска да се омъжи за вас

Някъде между 3 и 6-годишна възраст много момиченца искат да се омъжат за баща си, защото на този етап той е идеалът им за мъж. Ако дъщеря ви ви каже, че иска един ден да се омъжи за вас, просто мило ѝ откажете, без да се стеснявате. Пред баща си момичето за първи път демонстрира своята женственост и с напредването на времето, се случват подобни конфузни ситуации. Най-често в такива моменти бащите не знаят как да реагират и гледат да се дистанцират от дъщерите си, това обаче може да се отрази на самочувствието на момичето.

12. Научете я на дисциплина и самоконтрол

Според психолозите игрите между баща и дъщеря са много важни моменти от живота на детето. Обикновено татковците се слушат повече и техните правила се изпълняват по-стриктно.

13. Изразявайте чувствата си

Не се притеснявайте да изглеждате твърде сантиментални и емоционални – изразяването на чувствата ви е полезно за психическото здраве на децата ви. Радвайте се на успеха ѝ както ви подсказва сърцето, а не както предполагат стереотипите. Прегръщайте я, целувайте я и се смейте по-често с нея.

14. Правете неща, които не изискват физическа сила

Бащата обикновено се третира като човека, който отваря буркани, вдига тежки кашони или тича до аптеката късно вечер, но бащината грижа трябва да се простира отвъд тези граници. Успокойте я след поставената ваксина, помогнете ѝ да си избере играчка в магазина и духайте супата ѝ, когато е прекалено топла. Това ще ви направи много по-близки.

15. Отнасяйте се с нея като с равна

Слушайте я, когато иска да ви каже нещо (дори да не е усвоила много добре това умение). Не я игнорирайте. Позволете ѝ да демонстрира любовта си. Не се опитвайте да потискате негативните ѝ емоции, не ѝ давайте заповеди, не я заплашвайте. С други думи, отнасяйте с нея като с друго човешко същество и вие бъдете повече човек, отколкото зъл надзирател, който само мрънка.

16. Носете я на раменете си

Или поне докато не е твърде голяма, за да не ви заболи кръста. Ако пък дъщеря ви е твърде малка, използвайте кенгуру, шал или раница. Експертите твърдят, че това всъщност заздравява връзката между бащата и детето му.

17. Знайте правата си

Можете да си вземете отпуска, ако детето ви е болно, за да бъдете до него.