Ужасно е, когато детето ти не се чувства добре. Запушеният или течащ нос може да е симптом на надвиснала настинка, но може да има и друга причина за тези неприятни подсмърчания. Положението се влошава още повече, когато детето е твърде малко, за да обясни точно как се чувства.

Децата умеят бързо да са възстановяват след заболяване, но ако забелязваш едни и същи повтарящи се симптоми, може би детето ти има алергия. Ето няколко насоки и полезни съвети, които ще ти помогнат да разбереш дали си имаш работа с обикновена настинка или с алергия:

Каква е разликата между алергия и настинка?

Алергията представлява свръхчувствителност на имунната система към определен вид алерген, който обикновено е безвреден за хората, които нямат алергия. Алергичните реакции могат да бъдат предизвикани от различни източници като животни, прах, плесен или определени храни. Някои от симптомите са насълзени очи и течащ нос. Настинката е състояние, при което имунната система е подложена на атака от вредни микроорганизми, които предизвикват кашлица, болка, температура и др. Симптомите при алергиите и настинките могат да са много сходни, като кихането и течащия нос, но основната разлика е, че симптомите на настинката отшумяват след 7-10 дни, докато тези на алергията остават за по-дълго.

Какви са обичайните симптоми за алергия?

Най-разпространените са течащият нос, кихането и дразненията в областта на очите. Те могат да се появяват само в определени моменти на деня. Например при влизането на закрито след игра навън.

Какво да направиш, ако мислиш, че детето ти има алергия?

При всяко опасение е добре да говориш с педиатъра си. Най-добре е да се подготвиш за следните въпроси от негова страна:

- Кога забелязахте симптомите за първи път? На колко години беше детето?

- Някои в семейството ви има ли алергии?

А ето и какви въпроси можеш да му зададеш, за да си подготвена:

- Какви алергени влошават състоянието на детето ми?

- През цялата година и винаги ли детето ми ще проявява тези симптоми?

- Може ли алергията на детето ми да изчезне напълно?

- Какво мога да направя, за да облекча симптомите?

- Как бързо да правя разлика между алергия и настинка?