Какво означава да си жена? Да си нежна, любяща, търпелива, подкрепяща, красива… Това са най-честите отговори, които бихте получили на този въпрос. Някои биха добавили, че жената е като нежно цвете, че е крехка и чувствителна. Други пък биха казали, че жените са умни, можещи, дейни. Едва ли обаче някой ще опише идеала за жена като „мрънкащо, вечно недоволно и оплакващо се същество“.   Често получавам въпроси, свързани с това как можеш да задържиш мъжа, който харесваш. Има и жени, които смятат, че основното занимание на мъжете, докато са във връзка, е да се оглеждат за по-добри възможности около себе си и като пчелички са готови да отлетят към следващото по-ярко, сочно и младо цвете. Естествено, че, заради нагласата си, те привличат точно такива Дон Жуановци.

Сега обаче ще споделя с вас кои са най-честите грешки, които допускаме във връзките си с мъжете и как ги отблъскваме.

Като изпадаме в истерия и ги гоним -  Някои хора имат страх от близост и от отдаване и от деликатното създание, което са, се превръщат в чудовище с бодли, когато усети, че нещата във връзката стават сериозни. Страхът, че могат да бъдат изоставени или наранени, е толкова силен, че повлиява поведението негативно и пречи на задълбочаване на отношенията. Други пък имат толкова развито собственическо чувство, че изпадат в ярост, когато партньорът не прави точно това, което очакват… Важно е да помним, че наша задача като жени е да подкрепяме и поддържаме достойнството на мъжа, а не да го унижаваме. Колкото и влюбен да е мъжът, колкото й изключителна да е жената, никой човек, който държи на себе си няма да позволи безкрайно д аго унижават. А и никой, който уважава себе си, не би си позволил да унижава другия.

Чрез манипулация – тя няма място във връзките, градящи се на взаимно доверие и обич. Лъжата ни отдалечава от самите себе си, защото всички имаме вътрешен критерий за добро и зло. Когато предаваме собствената си истина, за да извлечем облага от друг, рано или късно това рефлектира върху нас. Животът е наше огледало и дори най-сляпо влюбеният мъж рано или късно ще види истинския образ на жената до него или също ще започне да я манипулира.

Когато го критикуваме често и пестим похвалите си.  Почти невъзможно е някой да се е развил и поправил само защото е бил критикуван. По-вероятно е да се откаже с опитите с идеята, че „така и така нищо не правя добре, какъв е смисълът да се опитвам?“. После става така, че с друга жена, вашият „неудачник“ разцъфва, печели пари, постига неща и даже прави това, което вие сте считали за невъзможно.

Като обвиняваме него за това, че „не съм щастлива“. Ако искате качествена връзка, забравете фразата „не съм щастлива с теб“. Категорично ви заявявам, че щастието е въпрос на избор и да обвинявате друг за това, че не се чувствате добре в кожата, в дома си или на работа, е бягане от отговорност. Преди да изречеш тези думи си задай въпросите: „Одобрявам ли аз самата себе си? Гордея ли се с нещата, които правя във всички сфери на живота си? Харесвам ли собствената си компания?“ Ако отговорът се колебае, приеми, че преди да заключиш, че другият не става, първо е нужно да бъдеш честна със себе си и да оправиш собствените си бъгове.

Държиш се сякаш той ти е длъжен – това, че смяташ, че мъжът трябва да се грижи за теб, да ти прави подаръци и да изпълнява прищевките ти, не означава, че той е създаден за  това. Когато искаш нещо да получиш, виж какво ти инвестираш във връзката си, колко любов, енергия, внимание, грижа и подкрепа даваш на мъжа до теб. Във взаимоотношенията устойчиви са ситуациите печеля-печелиш. Когато няма баланс и равновесие в даването и получаването нещата са податливи на неблагоприятна промяна.

Наказваш го – независимо дали му спираш секса, когато си му ядосана или не говориш с него, все грешиш. За да градиш хармонични отношения, е важно да се концентрираш не върху отмъщението и реваншизма, а върху любовта и благодарността. Когато се почувстваш пренебрегната или не подкрепена от него, се запитай ти самата подкрепяш ли се, поставяш ли се на първо място? Не ти казвам да бъдеш безкритична към поведението на мъжа до теб, а да комуникирате проблемите си и да спреш да си фантазираш. Това, че са пуснали вашата песен по радиото, а той не те е целунал, вероятно не означава, че вече не те обича, а че мисли за друго, насочил е вниманието си към нещо, което е важно за него в момента. Ако искаш целувка, поеми инициативата, вместо да задълбаваш в погрешните си изводи.

Пожелавам ви любов и хармония и не забравяйте, че често ролята на партньора е да ни натиска бутоните, които ни помагат да се развиваме.

С обич, Наталия