„Когато го срещнах, се влюбих от раз. Той беше точно мъжът, за който съм мечтала – и като външен вид и като поведение, а сексът беше страхотен. Всичко беше супер! Тъкмо си помислих, че най-после съм открила истинската любов и нещо се обърка… Той започна да е все от нещо недоволен, все мрънкаше. Накрая ме заряза“.

Реален разказ на жена на 35, която се чувства разочарована и самотна. Твърди, че вече не вярва в любовта, нито в способността си да задържи качествен мъж и се чуди къде е сгрешила във връзката си. 

Има грешки, които могат да попречат на връзката да се задълбочи и развие. Някои от тях причиняват и сериозни разочарования. Ето и някои от най-често срещаните:

Прекалено бързо да скочиш в леглото на мъжа. Искам да цитирам Лариса Ренар, с която  имахме щастието съвсем наскоро да съберем повече от 1000 жени на вълнуващ семинар за събуждане на женската сила. Тя твърди, че когато една жена скочи веднага в леглото на мъжа, това почти гарантирано ще разбие сърцето й. Ние сме така устроени, че правейки секс, се привързваме към партньора си буквално на сутринта.

Вероятно от личен опит знаете, че привързаността ни слага розови очила и обективността свършва дотам. Започваме да виждаме не човека отсреща, а нашата проекция върху него. Когато дълго сме чакали любовта, е нормално да сме фантазирали за нея, да сме кроили планове какво ще се случи, когато я срещнем, как ще изглежда той, как ще се държи, какво ще правим заедно. Водени от тази фантазия, ние търсим нейното потвърждение в реалността. Ако има неща, които не съвпадат, започваме да си търсим извинения за тях: Той ме ревнува, защото предишната му приятелка му е изневерила… Рязък е с хората, защото е претоварен…. Не ми се обади, когато обеща, защото има много ангажименти. По този начин продължаваме да си живеем във фантазията и да оставаме слепи за реалността или по-скоро да виждаме само онова, което ни се иска да виждаме.

Да бъдеш на разположение по всяко време. На нас жените може и да ни се струва, че това е идеалната основа за здрави взаимоотношения, но попитайте някой мъж, дали е така. Повечето мъже лесно губят интерес към жени, които са лесно достъпни – винаги си вдигат телефона, отговарят на секундата на съобщенията, не отказват предложение за среща. Флиртът е игра – да се доближаваш и отдалечаваш, да те гонят и да гониш, да си загадъчен и интересен. Ако си поднесла себе си от раз, свалила си всички карти и не правиш нищо, за да разпалваш интереса му, най-вероятно той ще намалява с всеки следващ ден. Разбира се, освен ако твоят любим не е твърде мързелив и склонен да се оставя да го носи течението.

Да настояваш за неща, които той не е готов да ти даде. Понякога жената толкова дълго е чакала да създаде връзка, че сватбените камбани почват да звънят в ушите й още при първата целувка, а на третия ден вече е измислила имената на общите деца. Тя започва да оставя вещите си в дома му след първото си посещение там и да настоява за срещата му с родителите, бабите и лелите й. Тази прилепчивост отблъсква мъжа, защото в неговите очи жената изглежда отчаяна. Никой мъж не иска да бъде с жена, която само чака някой да я пожелае, за да се лепне за него.

Да нямаш никакви претенции и изисквания към него. През първите седмици и месеци на връзката се градят основите на взаимоотношенията. Всеки показва и отстоява граници, както и склонността си да прави компромиси в името на общото добруване. Когато обаче се съгласяваш с него за всичко и се опитваш да влезеш в калъпа за идеална жена, който той има в главата си, ти обезличаваш себе си и сваляш от стойността си. Това не означава да си вироглава и контра на всичко, а просто да знаеш цената си и да я отстояваш. Така ще се покажеш истинска и ако връзката се случи, ще знаеш, че той е избрал теб самата, а не въплъщението ти в роля.

Да вярваш на думи, които не са съпроводени от дела. Някои мъже могат да свалят звезди и да обещават чудеса. Това обаче не означава, че наистина са готови да повдигнат планини за теб. Научи се да правиш разлика между двете и ще си спестиш доста разочарования.

Изграждането на успешна връзка, освен от любов и привличане има нужда и от време и търпение. Пожелавам ви ги!

С обич, Наталия