Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

 

Здравейте!

 

Имам нужда да ми дадете съвет. На работа все аз съм тази, която всичко може, все аз трябва да замествам, ако някой е в отпуск или болнични. От една страна се радвам, защото научавам нови неща, това са нови предизвикателства за мен. Но в един момент осъзнах, че започват да  злоупотребяват с мен - колегите ми и шефката ми. Споделих с колежка и тя ми отвърна: ,,Ами като си "мека Мария" така ще се държат с теб!”Не искам нещата да продължават по този начин, искам да променя отношението на хората към себе си. Знам, че трябва това да стане отвътре, да излъчваш друг вид послание с поведението си. И точно това не знам как да направя. Моля да ми дадете насоки как да променя себе си. 

 

Предварително благодаря за отделеното време!

 

Р.

Здравейте, Р.!

Въпросът Ви наистина е интересен, защото в него има и много отговори. Начинът, по който описвате ситуацията, показва, че сте мислила над нея и работите, правите опити тя да се промени. Едно от най-важните условия да разрешаваме проблемите си и да се справяме с това, което не ни харесва, е да осъзнаем какво ни се случва и защо се случва по този начин. Няма как да променим нещо в живота си, ако си затваряме очите за него, отричаме го, а в същото време не се чувстваме добре, не сме щастливи, ако осъзнаваме, че оставяме другите да постъпват и да се отнасят с нас по начин, който не ни се нрави. Вие сте много права като казвате, че, за да се промени отношението на хората към нас, е необходимо посланието, което излъчваме към света, да е друго, различно от досегашното. Обикновено ние излъчваме такъв тип послания съвсем неосъзнато и те за свързани с отношението ни към нас самите. Ако пренебрегваме себе си за сметка на другите, ако тяхното щастие е по-важно от нашето, ако оставяме себе си винаги на заден план, ако все не идва нашият ред -  мога да изредя още много „ако”, които и Вие знаете - то тогава околните ни възприемат точно по начина, по който Вие описвате, като „удобни” хора, които могат да поставят точно там, където на тях им е необходимо. 

Мила Р., предполагам, че има много причини, които Ви карат да изразявате по този начин себе си в живота. Обикновено ние го правим, за да ни приемат, одобряват, да не сме отхвърлени от другите, те да имат добро мнение за нас или защото така са правили нашите родители, защото искаме да сме добри, да спасяваме другите от проблемите им и много други причини.Не казвам, че не трябва да се грижим за другите и да не им помагаме. По-скоро бих казала, че е много важно за всеки от нас да се научи да чува вътрешния си глас за това кое му харесва и кое не, да се научи да казва „НЕ”, да поставя граници и да утвърждава себе си. Понякога, разбира се, това не е лесно и е нужно време да се осъзнае какво точно правим, за да саботираме така себе си, защо излъчваме точно тези послания, а не други, да осъзнаем, че не хората са виновни, а ние трябва да поемем отговорността за това как стоим в живота и как позволяваме да се отнасят с нас околните. 

Като начало на Вашата промяна бих Ви посъветвала да се обърнете към себе си и да помислите: „Защо това ми се случва?”. Бъдете честна, конкретна и ще намерите много в отговорите, които ще си дадете. На второ място бих Ви посъветвала да започнете да казвате „НЕ”. Може да е трудно в началото, но опитвайте с малки неща, неща, които Ви предлагат близки, приятели, а Вие точно в този момент не искате да направите. Важно е да подчертая тук, че начинът, по който отхвърляме дадено предложение, начинът, по който казваме „НЕ” на някого, не трябва да е груб, а да отразява нашето вътрешно, автентично състояние.Ще Ви дам примерен отговор, който да Ви помогне: „Съжалявам, но не мога да направя в момента това, защото.”; „Искам да дойда/да направя …, но в момента не мога. Надявам се следващия път, когато ме поканите/помолите, да успея.”; „Благодаря за поканата, но за съжаление няма да мога.” Много би Ви помогнало, ако направите списък със своите лични причини, поради които искате да се научите да поставяте граници и да го препрочитате често, а най-вече ги четете, когато Ви е необходимо да вземете решение.

Мила Р., много е важно да осъзнаете, че в случаите, когато казваме „НЕ” в живота си, ние освобождаваме пространство за много „ДА”-та. Не се страхувайте да казвате „НЕ”. Това ще Ви помогне да се чувствате добре, да се развивате в областите, които Ви харесват, и да вървите напред.

Желая ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук